Další výzva pro Muchovou? Bývalá finalistka a světová jedenáctka, která se bála konce kariéry

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Anastasija Pavljučenkovová by se dala označit jako tradiční soupeřka českých tenistek. V minulosti svedla spoustu bitev s Petrou Kvitovou i Karolínou Plíškovou, v předloňském finále Roland Garros podlehla Barboře Krejčíkové (1:6, 6:2, 4:6). Ve čtvrtfinále letošního pařížského grandslamu ji čeká Karolína Muchová, s níž dosud vyhrála dvě ze tří vzájemných utkání.

Až Karolína Muchová (43.) a Anastasija Pavljučenkovová (333.) vyrazí v úterý v 11 hodin na kurt Philippa Chatriera, budou jejich šance na vítězství a postup do semifinále přibližně vyrovnané.

Jednatřicetiletá Pavljučenkovová bude mít výhodu v tom, že má o něco více zkušeností. Přece jenom ve čtvrtfinále grandslamu je už poosmé, zatímco Muchová „teprve“ počtvrté. Starší z tenistek už byla v Paříži ve finále, maximem Muchové je letošní čtvrtfinále.

Ruská tenistka zároveň opanovala dva ze tří vzájemných zápasů: na halovém turnaji v Moskvě v roce 2019 (6:4, 6:7, 6:1) a předloni na antuce v Madridu (dvakrát 7:6).

Šestadvacetiletá Češka má proti bývalé světové jedenáctce Pavljučenkovové na kontě výhru z předloňského Wimbledonu (7:5, 6:3). Tehdy se přitom podle svých slov nemohla s jistotou opřít o žádný úder.

„Už jsme spolu párkrát hrály. Ona je velmi dobrá a šikovná hráčka, má hodně síly. Myslím, že to bude skvělý zápas. Budu muset hrát svůj nejlepší tenis, abych se jí vyrovnala,“ řekla o své další soupeřce Muchová, která letos vyhrála 23 ze 30 utkání.

Náročná cesta turnajem

Pavljučenkovová přežila v pařížském osmifinále „klinickou smrt“, když otočila souboj s Belgičankou Elise Mertensovou ze stavu 3:6, 1:3 a 0:40.

„Vypadalo to, že už jsem vlastně prohrála, ale vydržela jsem bojovat o každý míč a teď jsem tady,“ vyprávěla na tiskové konferenci po postupu.

Tenistku z Moskvy loni vyřadilo ze hry na dlouhé měsíce zranění kolene, bála se i konce kariéry. Po návratu na začátku letošního roku se pouze pomalu dostávala do formy. Až do Roland Garros nezapsala žádný výraznější výsledek, prohrála 9 ze 17 zápasů, ve druhém kole tisícovky v Římě dokonce schytala dva kanáry od Igy Šwiatekové.

Ve francouzské metropoli je to ale úplně jiná pohádka. Pavljučenkovová porazila kromě Mertensové i Lindu Fruhvirtovou, Ljudmilu Samsonovovou a Anastasii Potapovovou, hned třikrát musela otáčet z 0:1 na sety.

Proti rozjeté Muchové, předvádějící fantastický celodvorcový tenis, by se jí pomalejší start nemusel vyplatit. Česká tenistka vyhrála na turnaji ve všech čtyřech zápasech úvodní sadu, celkově ztratila jediný set, a to ve druhém kole proti Argentince Nadii Podoroské.