Berdych v Římě postupuje do osmifinále, Ramose-Viñolase porazil ve dvou setech!

- Jan Havlovic

Tomáš Berdych vstoupil vítězně do turnaje v Římě! Ve druhém kole turnaje Masters si dokázal poradit se Španělem Ramosem-Viñolasem, kterého porazil po setech 6:3 a 6:4. V následujícím kole čeká na Berdycha vítěz souboje Jack Sock/David Goffin.

Česká tenisová jednička nevstoupila do utkání druhého kola ideálně a hned v úvodní hře prohrávala 0:40 při vlastním podání. Berdych však předvedl pevné nervy a šňůrou pěti fiftýnu v řadě hrozbu ztraceného podání odvrátil! Tomáš si však nebyl při vlastním servisu příliš jistý a ve třetím gemu dovolil Ramosovi-Viñolasovi stav 15:40. Osmý nasazený hráč turnaje si dokázal i v této svízelné situaci poradit a své podání udržel!

V páté hře se Tomáš na servisu zlepšil a čistou hrou se dostal do vedení 3:2. Rozhodující moment prvního setu přišel v osmém gemu, kdy se Tomášovi podařilo prolomit podání soupeře a získal důležitý brejk! Rodák z Valašského Meziříčí v následující hře brejk také potvrdil a první sadu ovládl poměrem 6:3.

Český tenista vstoupil do druhého setu ve velkém stylu a čistou hrou sebral španělskému tenistovi servis. Ramos-Viñolas měl ve čtvrté hře hned dva brejkboly, avšak Tomáš si opět své podání dokázal udržet! Leckdo čekal, že španělský tenista v tuto chvíli odpadne a Berdych utkání dohraje do vítězného konce. Ramos-Viñolas však Berdycha nadále trápil.

V osmé hře druhého setu měl aktuálně 57. hráč světa k dispozici gembol, který však promrhal dvojchybou, svou  první v zápase. Berdych chybu soupeře potrestat nedokázal. Ramos-Viñolas nakonec své podání udržel, snížil na 4:5, nicméně Berdych měl výhodu brejku, a tak mohl utkání doservírovat.

Tomášovi dnes "nechodilo" první podání, měl úspěšnost pouhých 59%, avšak situaci v desáté hře druhého setu zvládl, utkání doservíroval a mohl se radovat z postupu do dalšího kola! V osmifinále čeká na českého tenistu lepší z dvojice Sock/Goffin.