RG: Muchová je poprvé ve čtvrtfinále! Ukončila pouť šťastné poražené. Bouzkové pomohla k postupu diskvalifikace

- Redakce

Karolína Muchová dokázala během nedělního programu Roland Garros vybojovat svůj premiérový postup do čtvrtfinále pařížského grandslamu, když ve dvou setech porazila šťastnou poraženou z kvalifikace Elinu Avanesjanovou. Marie Bouzková po boku Španělky Sary Sorribesové Tormové postoupila díky diskvalifikaci soupeřek do čtvrtfinále čtyřhry.

Muchová ukončila pouť šťastné poražené z kvalifikace
Členka I. ČLTK Praha Karolína Muchová dosáhla dalšího obrovského úspěchu! Poprvé v kariéře postoupila na Roland Garros do čtvrtfinále a celkově se mezi nejlepší osmičku na grandslamu prokousala počtvrté v kariéře. V nedělním utkání dokázala najít recept na šťastnou poraženou z kvalifikace Elinu Avanesjanovou, kterou porazila za 97 minut po setech 6:4 a 6:3.

Muchová, která předvedla opět velmi pestrou hru a kombinovala dlouhé a prudké údery s dropshoty, byla od začátku zápasu lepší hráčkou. Mladá Ruska sice bojovala a zkraje prvního setu dokázala získat ztracené podání zpět, ale pak Muchová zabrala a brejky v pátém a sedmém gemu odskočila do vedení 5:2. Přestože na první pokus nedopodávala, v desáté hře dotáhla úvodní dějství do vítězného konce.

Také do druhé sady vstoupila česká tenistka brejkem a postupně se dostala po dalších brejcích z obou stran do vedení 5:2. Avanesjanová se ale nevzdala, v osmém gemu odvrátila dva mečboly a prorazila Muchové podání. V devátém gemu si Češka vypracovala další mečboly, které Avanesjanová úspěšně odvracela, ale proti páté příležitosti na ukončení zápasu už byla krátka.

Muchová, která byla na grandslamu nejdál v semifinále Australian Open v roce 2021, si k vítězství nad Avanesjanovou pomohla celkem 31 vítěznými údery. Její riskantní hra si vyžádala také 25 nevynucených chyb.

„Snažila jsem se hrát agresivně a chodit si pro údery. Neznala jsem ji moc dobře, ale cítila jsem, že se v průběhu zápasu zlepšuje, že vrací víc míčů. Přišlo mi, že když jí dám trochu prostoru, využije toho. Honila mě z jednoho rohu do druhého, takže to byl i vzhledem k horku náročný zápas. Jsem ráda, že jsem vyhrála ve dvou setech,“ hodnotila Muchová.

Postupem do čtvrtfinále na Roland Garros si šestadvacetiletá tenistka z pražské Štvanice prakticky zajistila návrat do TOP 30 žebříčku WTA.

V dalším kole si Muchová zahraje proti další Rusce Anastasii Pavljučenkovové, která vyřadila v osmifinále 28. nasazenou Elise Mertensovou.

Bouzková postupuje ve čtyřhře po diskvalifikaci soupeřek
Marie Bouzková postupuje po boku Sary Sorribesové Tormové do čtvrtfinále čtyřhry. Česko-španělský pár nejprve vyhrál první set v tiebreaku a ve druhé sadě pak prohrával 1:3. Jenže poté se udál nešťastný moment, kdy Japonka Miju Katová trefila při přerušené hře tenisákem jednu z podavaček do ramene.

Rozhodčí nejprve udělil Katové a její spoluhráčce Aldile Sutjiadiové jen varování, ale Bouzková a Sorribesová Tormová poukazovaly na to, že zasažená sběračka brečí. Na jejich naléhání šel umpirový rozhodčí zkontrolovat zdravotní stav podavačky.

Na kurt číslo 14 se dostavili také supervisor a patrně hlavní rozhodčí turnaje, kteří celou situaci po rozmluvě se zasaženou sběračkou a japonsko-indonéskou dvojicí posoudili tak, že utkání kontumovali ve prospěch Bouzkové a Sorribesové Tormové. Nešťastná Katová se poté rozbrečela, utěšovat ji musela parťačka Sutjiadiová. Diváci po oznámení rozhodnutí projevili nespokojenost hlasitým bučením.

„Doufám, že už se do takové situace nikdy nedostanu. Fakt jsme z toho byly nesvé, protože takhle odejít z kurtu je divné. A vlastně se tak nějak zapomnělo, že to byl dobrý zápas s emocemi, protože šlo o každý míček,“ litovala po podivné výhře poslední česká deblistka v soutěži.

Česko-španělský pár se ve čtvrtfinále utká s šestými nasazenými Američankou Nicole Melicharovou-Martinezovou a Australankou Ellen Perezovou.

Alcaraz ztratil jen sedm her
Suverénním výkonem se v osmifinále French Open prezentovala světová jednička Carlos Alcaraz. Mladý Španěl nedal vůbec žádnou šanci Italovi Lorenzimu Musettimu (18.), jehož porazil hladce ve třech setech 6:3, 6:2, 6:2 a dál živí naději na zisk druhého grandslamového titulu v kariéře.

Jeho soupeř ve čtvrtfinále ovšem bude elitní antukář Stefanos Tsitsipas, což bude první opravdu vážná překážka na jeho cestě za triumfem. Pátý hráč světa porazil Rakušana Sebastiana Ofnera, jenž je až 118. tenistou žebříčku ATP, za necelé dvě hodiny 7:5, 6:3, 6:0

Svitolinová pokořila v osmifinále Kasatkinovou
Elina Svitolinová (192.) dokázala v osmifinále Roland Garros porazit světovou devítku Darju Kasatkinovou (9.) a pokračuje tak ve své spanilé jízdě pařížským grandslamem. Ukrajinská tenistka zvítězila po téměř dvou hodinách 6:4, 7:6(5).

Závěr zápasu přinesl pořádné drama, když Svitolinová nedopodávala za stavu 5:4 a následně ani za stavu 6:5. Rozhodnout musel tiebreak, v němž otočila z 4:5 na 6:5 a svůj druhý mečbol už dokázala proměnit.

Djokovič nebude chybět ve čtvrtfinále
Světová trojka Novak Djokovič slaví v Paříži postup mezi osm nejlepších hráčů tohoto ročníku. Srbská hvězda vystavila stopku Peruánci Juanovi Pablovi Varillasovi (94.), kterého porazila hladce 6:3, 6:2, 6:2.

Na turnaji pokračuje rovněž Karen Chačanov (11.), jenž sice ztratil s Italem Lorenzem Sonegem (48.) první set, ale po obratu zvítězil 1:6, 6:4, 7:6(7) a 6:1. Ve čtvrtfinále na oba postupující čeká vzájemný duel.

V akci byli také junioři
Český junior Maxim Mrva zvládl souboj s Italem Gabrielem Vulpittou, jehož porazil v prvním kole turnaje chlapců 6:4, 6:3. Ve stejné fázi turnaje dívek porazila Alena Kovačková Argentinku Sol Ailin Larrayau Guidiovou po setech 6:4, 7:5. Rozhovor s českou tenistkou naleznete zde.

Do dalšího kola pronikla také Tereza Valentová, která porazila dvakrát 6:3 Maďarku Lucu Udvardyovou. Naopak soutěž skončila pro Amélii Šmejkalovou, jež proti Britce Hannah Klugmanové uhrála jen dva gemy. Skončila rovněž Laura Samsonová, která nestačila na dvanáctou nasazenou Japonku Koikeovou a prohrála 2:6, 3:6.

Vybrané zápasy 8. hracího dne Roland Garros

Osmifinále mužské dvouhry
Karen Chačanov (11.) – Lorenzo Sonego (ITA, 48.) 1:6, 6:4, 7:6(7), 6:1
Novak Djokovič (SRB, 3.) – Juan Pablo Varillas (PER, 94.) 6:3, 6:2, 6:2
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Lorenzo Musetti (ITA, 18.) 6:3, 6:2, 6:2
Sebastian Ofner (AUT, 118.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 5:7, 3:6, 0:6

Osmifinále ženské dvouhry
Anastasia Pavljučenkovová (333.) – Elise Mertensová (BEL, 28.) 3:6, 7:6(3), 6:3
KAROLÍNA MUCHOVÁ (43.) – Elina Avanesjanová (134.) 6:4, 6:3
Elina Svitolinová (UKR, 192.) – Darja Kasatkinová (9.) 6:4, 7:6(5)
Sloane Stephensová (USA, 30.) – Aryna Sabalenková (2.) 6:7(5), 4:6

Osmifinále ženské čtyřhry
BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) – Katová (JPN), Sutjiadiová (IDN) 7:6(1), 1:3, diskvalifikace

1. kolo dvouhry chlapců
MAXIM MRVA – Gabriele Vulpitta (ITA) 6:4, 6:3

1. kolo dvouhry dívek
Sol Ailin Larrayaová Guidiová (ARG) – ALENA KOVAČKOVÁ 4:6, 5:7
AMÉLIE ŠMEJKALOVÁ – Hannah Klugmanová (GBR) 2:6, 0:6
Luca Udvardyová (HUN) – TEREZA VALENTOVÁ 3:6, 3:6
Ena Koikeová (JPN) – LAURA SAMSONOVÁ 6:2, 6:3

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.