Čtyřhodinová bitva a senzační konec světové dvojky. Nejšťastnější den mého života, zářil brazilský kvalifikant

- Jan Vojkůvka

Úterní program na Roland Garros přinesl kromě spousty kvalitního tenisu i jedno senzační překvapení. Postaral se o něj Thiago Seyboth Wild z Brazílie, kterému patří až 172. místo na žebříčku ATP. V úvodní rundě French Open si vyšlápl na světovou dvojku Daniila Medveděva, kterého porazil za 4 hodiny a 15 minut po setech 7:6(5), 6:7(6), 2:6, 6:3 a 6:4, a šokoval tím snad všechny, kteří zápas sledovali.

Očekávalo se, že Medveděv, byť antuku zrovna nemiluje, prvním kolem bez obtíží prosviští. Přípravu na tento turnaj měl parádní, vedle čtvrtfinále v Monte Carlu a osmifinále v Madridu si dokráčel pro hodně nečekaný titul na Masters v Římě, kde porazil i skvělé antukáře v čele se Stefanosem Tsitsipasem a Holgerem Runem. Pro ruského hráče to byl vůbec první antukový titul na okruhu ATP a naznačil tím, že letošní sezona je skutečně z jeho pohledu na tomto povrchu průlomová.

S velkými ambicemi přijel i do Paříže, jenže hned po prvním zápase se zase může sbalit! Nad jeho síly byl přitom hodně nečekaný tenista, který se doposud do druhého kola grandslamu dostal pouze jednou ve Wimbledonu v roce 2021.

Třiadvacetiletý Thiago Seyboth Wild se ale v Paříži velmi příjemně rozehrál už v kvalifikaci, kterou úspěšně prošel se ztrátou jen jednoho setu, a v hlavní soutěži pak potvrdil, že je antukář každým coulem. Přestože obráží především challengery a s nejlepšími hráči světa nemá příliš srovnání, Medveděva dokonale zaskočil!

„Je to rozhodně nejšťastnější den mého života,“ zářil po senzačním vítězství Seyboth Wild. „Věděl jsem, že to bude těžký zápas, ale také jsem věděl, jak chci hrát,“ poznamenal vítěz turnaje ATP v Santiagu z roku 2020. Navzdory tomuto prvenství se však nikdy neobjevil v první stovce světa, což by ale rád změnil.

Svůj potenciál prokázal i proti Medveděvovi, který je svým způsobem jeho vzorem. „Už od své juniorské kariéry jsem Daniila sledoval, viděl jsem ho snad tisíckrát. Potřeboval jsem si jen věřit,“ upozornil Seyboth Wild na svůj recept. „V plánu bylo, že budu hrát ostré úhly, pokusím se hodně chodit na síť a využívat svého forhendu proti jeho forhendům. Docela to fungovalo,“ smál se brazilský kvalifikant.

V dramatické pětisetové bitvě hrál Seyboth Wild hodně riskantně, což způsobilo, že se dopustil hned 77 nevynucených chyb. Zároveň ale trefil také 69 vítězných míčů a na síť se vypravil hned 55krát s úspěšností 69 %.

Medveděv, ač ohromný favorit, nedokázal agresivnímu stylu soupeře čelit. Dostal se sice do vedení 2:1 na sety, ale nedotáhl duel do vítězného konce. Ve čtvrtém a pátém setu mu servis nefungoval tak, jak by potřeboval. A tak ačkoliv zaznamenal tři brejky, sám si nechal prorazit podání hned pětkrát. A pustil Seybotha Wilda do dalšího kola.

„Vždy jsem snil, že budu hrát na tak velkých kurtech proti takovým hráčům. Je to jako splněný sen,“ neměl daleko k slzám mladý Brazilec, který si atmosféru na centrálním kurtu Philippa Chatriera užíval a svým srdnatým výkonem strhnul publikum na svou stranu.

V dalším kole čeká Seybotha Wilda souboj s bývalou světovou dvacítkou Guidem Pellou, který vynechal prakticky celou minulou sezonu a na Roland Garros se dostal díky chráněnému žebříčku. Také tento argentinský antukář má za sebou v úvodním kole pětisetovou bitvu, v níž porazil domácího Quentina Halyse.