Před dvěma lety titul, loni vyřazení v 1. kole a covid. Jsem tady a teď, žiju přítomností, hlásí Krejčíková

- Jan Vojkůvka

Jednou z nejsledovanějších tenistek na probíhajícím Roland Garros bude bezpochyby Barbora Krejčíková. Česká tenistka, která před dvěma lety dosáhla na senzační double, když si dokráčela pro titul ve dvouhře a čtyřhře po boku Kateřiny Siniakové, by ráda zapomněla na loňský nezdar a chtěla v Paříži opět prokázat, že patří mezi elitu. „Co se stalo, to se stalo. Žiju přítomností a jsem tady a teď,“ řekla v rozhovoru pro agenturu AP před svým startem na turnaji.

S takovou pohádkou by měla problém i největší esa české kinematografie. Barbora Krejčíková v roce 2021 předvedla neskutečnou jízdu k premiérovému grandslamovému titulu ze dvouhry. Ještě v roce 2020 přitom objížděla turnaje ITF a dlouho se nemohla prosadit na nejvyšším okruhu, kde do té doby řádila pouze ve čtyřhře. A aby svou pohádkovou jízdu dotáhla do dokonalého konce, ještě spolu s Kateřinou Siniakovou zvítězila ve čtyřhře. Zkompletovala unikátní double, který naposledy vybojovala v roce 2020 Francouzka Mary Pierceová.

Asi málokoho by napadlo, že o rok později bude úřadující šampionka vyřazena hned v prvním kole. Jenže se tak skutečně stalo. Důvodem ale bylo to, že Krejčíková kvůli zranění lokte vynechala čtvrt roku a odehrála v Paříži první zápas od únorového turnaje v Dauhá. V úvodní rundě padla ve třech setech s domácí Parryovou a stala se třetí vítězkou předchozího ročníku, která prohrála následující rok hned první kolo.

Náladu si toužila spravit alespoň ve čtyřhře s Kateřinou Siniakovou. Jenže k tomu nedostala příležitost. Do hry se vůbec nedostala, jelikož kvůli covidu musela z deblového turnaje odstoupit. A jak se později ukázalo, právě covid nejspíš připravil populární duo K+S o zkompletování kalendářního grandslamu, protože všechny ostatní turnaje velké čtyřky si Češky podmanily.

Příliš se zabývat minulostí však není v povaze sedmadvacetileté Krejčíkové. S Paříží má nevyřízené účty, ale ohlížet se na to, co bylo, nehodlá. „Nad tím, co se všechno stalo, přemýšlet vůbec nechci. Co se stalo loni, to se stalo loni. Co se stalo před dvěma lety, to se stalo před dvěma lety. Žiju přítomností a jsem tady a teď,“ řekla Krejčíková v pondělí pro agenturu AP.

Přesto si občas nejspíš ráda zavzpomíná na to, čeho v Paříži dosáhla. „Určitě pokaždé, když sem přijdu a vstoupím na stadion, tak se usmívám, protože se tu cítím opravdu dobře,“ culila se Krejčíková, která chtě nechtě musela zodpovídat otázky na její double z roku 2021. „Nikdy mě nenapadlo, že by se to mohlo stát. Jako malé dítě máte sny, sledujete tenisty hrát a vyhrávat velké turnaje a říkáte si: ‚Možná jednoho dne? Nebo možná ne? Mám jít do školy? Neměla bych?‘ A pak se to vlastně všechno splnilo. Z ničeho nic. Nečekaně,“ vyprávěla Krejčíková.

Bývalá světová dvojka, která aktuálně drží 13. místo, by ráda zase pocítila radost z triumfu na některém z obřích turnajů. Ač si této radosti užívá dosyta v deblu s kamarádkou Siniakovou, ve dvouhře je to přeci jen ultimátní úspěch. I kdyby toho ale už nedosáhla, nikdo jí neodpáře, že to už jednou dokázala. „Je velmi hezké, že o sobě mohu prohlásit, že jsem grandslamovou šampionkou,“ poznamenala hrdě vítězka dalších sedmi trofejí z ženské čtyřhry a tří titulů z mixu.

Do hlavní soutěže dvouhry vstoupí Krejčíková v úterý soubojem s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou. Zná už také los hlavní soutěže čtyřhry, ve které bude s Kateřinou Siniakovou plnit roli nasazených jedniček. V úvodní rundě narazí Češky na norsko-japonskou dvojici Eikeriovou a Hozumiovou.