Konečně si odvezu dobré vzpomínky na Paříž, jásá kvalifikantka Brenda Fruhvirtová

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Stejně jako v lednu v Austrálii bude i pavouk ženské dvouhry na French Open obsahovat jméno Fruhvirtová hned dvakrát. Starší Lindu totiž doplní v hlavní soutěži po výhře 6:3 a 6:0 ve finále kvalifikace nad Francouzkou Robbeovou její sestra Brenda. „Vždycky to pro nás je speciální,“ říká mladší ze sourozeneckého dua.

Její cesta kvalifikačními boji vrcholila v třaskavé kulise, kterou pro domácí hráčku vytvořili pařížští diváci. „Čekala jsem, že publikum bude na její straně, ale tak bouřlivá atmosféra mě překvapila,“ zaskočilo Fruhvirtovou pořádné množství decibelů.

„Ten zápas byl ale hlavně o mně. Soustředila jsem se sama na sebe a jsem moc ráda, že jsem to zvládla,“ těší ji. „Je to skvělý pocit kvalifikovat se podruhé za sebou,“ připomíná svůj úspěch z prvního letošního grandslamu.

Ještě v juniorce se přitom Brendě na antukovém grandslamu nedařilo. Letos však ve Francii píše úplně jiný příběh. „Už je to pryč. Konečně si odvezu dobré vzpomínky na Paříž,“ přehodnocuje svůj vztah k turnaji.

Její úspěch je o to cennější, že se stále ještě potýká s nepříjemným nachlazením. „Určitě mi pomohl včerejší den volna, ale pořád se necítím stoprocentně fit,“ zoufá si velká naděje českého tenisu, která svému zdravotnímu stavu musí uzpůsobovat i svůj styl. „Snažím se vždycky jen chytit tempo zápasu a neplýtvat zbytečně energií.“

V publiku ji hnala za postupem i starší sestra. „Je to hezké. Vlastně na to ani nejsem zvyklá, na většině turnajů ji tam nemám,“ váží si Brenda Lindiny přítomnosti. „Sice nebyla na první set, ale to už mi říkala před zápasem. Přišla na druhou sadu a byla pro mě skvělou podporou.“

Stejně jako v Melbourne to tak obě Fruhvirtovy rozbalí v hlavní soutěži. „Vždycky to pro nás je speciální. Moc pro mě znamená, že tu s ní můžu být,“ oceňuje Brenda, která pro úvodní kolo vyfasovala kazachstánskou hvězdu Jelenu Rybakinovou.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
Finále kvalifikace žen
Alice Robbeová (FRA, 190.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (146.) 3:6, 0:6