Rozštípal raketu o umpire. Nečekaný zkrat Švéda byl odměněn okamžitou diskvalifikací

- Jan Vojkůvka

Švédský tenista Mikael Ymer si zadělal na pořádné problémy. Na turnaji v Lyonu nebyl během osmifinálového zápasu s Arthurem Filsem spokojen s prací umpirového rozhodčího a po ztrátě servisu v jedenácté hře první sady rozštípal svou raketu o umpire. Výsledkem jeho zkratu byla nejen velká díra v plastu, který ohraničuje schůdky na židličku hlavního rozhodčího, ale také okamžitá diskvalifikace z turnaje ATP.

Čtyřiadvacetiletý Ymer, který je aktuálně na 53. místě žebříčku, se dostal do konfliktu s rozhodčím Rogeriem Santosem v průběhu jedenáctého gemu. Švéd chtěl nechat zkontrolovat stopu míčku, o němž si myslel, že dopadl do autu. Santos ale uvedl, že moc dobře viděl dopad míčku, který se měl dotknout boční lajny, a odmítl z umpiru sestoupit ke kontrole stopy, což rozhodčí na antuce často dělají.

Ymer se nehodlal jen tak vzdát a stál si za svým. „Ještě nikdy jsem nebyl svědkem toho, aby rozhodčí řekl, že nesejde dolů a nezkontroluje stopu. To se nestává. Proč nejdeš zkontrolovat stopu, kterou ukazuju?“ zlobil se Ymer na rozhodčího. Ani tak ale nepochodil a nakonec chtě nechtě šel pokračovat ve hře.

O svůj servis nakonec v jedenáctém gemu přišel a Arthur Fils se ujal vedení 6:5. To už v Ymerovi bouchly saze a při cestě na svou lavičku doslova rozštípal svou raketu o umpire, aby ze sebe vymlátil svou zlost na rozhodčího.

To bylo zároveň to poslední, co švédský tenista v utkání předvedl. Záhy mu totiž bylo oznámeno, že byl diskvalifikován a turnaj pro něj tak v osmifinále skončil. Je prakticky jisté, že to nebude vše a celý incident bude mít svou dohru.

Obdobně se totiž zachoval loni na turnaji v Mexiku Alexander Zverev během utkání ve čtyřhře. Kromě toho, že byl diskvalifikován z deblu, tak byl vyloučen i ze singlu a přišel o veškeré získané body i prize money ve výši 31 570 dolarů. Němec rovněž vyfasoval pokutu ve výši 40 tisíc dolarů a ještě byl podmíněně suspendován na osm týdnů.