Los Roland Garros: Dvanáct českých zástupců poznalo své soupeře, mezi nasazenými jsou čtyři Češky

- Jan Vojkůvka

Letošní Roland Garros bylo ve čtvrtek rozlosováno. Do hlavních soutěží vstoupí v úvodním kole celkem dvanáct českých tenistů a tenistek. Mezi nasazené hráčky se vešly v ženské hlavní soutěži Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková a Marie Bouzková.

Jistotu účasti v hlavní soutěži žen má celkem deset českých tenistek. Tyto řady mohou ještě z kvalifikace rozšířit Sára Bejlek a Brenda Fruhvirtová, které v pátek odehrají finálové kolo kvalifikačních bojů.

Nejvýše nasazenou Češkou bude Petra Kvitová. Turnajová desítka se v prvním kole utká s italskou antukářkou Elisabettou Cocciarettovou. Příjemný los vyfasovala turnajová třináctka Barbora Krejčíková, která narazí na Ukrajinku Lesju Curenkovou. Slušný los má i Marie Bouzková, na níž čeká v první rundě 78. hráčka světa Sin-jü Wang.

Z pohledu nasazených Češek nejhůře dopadla Karolína Plíšková. Zahraje si totiž s Američankou Sloane Stephensovou, které patří 35. místo na žebříčku WTA a patří mezi tenistky, které se jen těsně nevešly do nasazené dvaatřicítky. Oproti Plíškové se navíc pyšní poměrně solidní formou během aktuální antukové části sezony.

Po více než dvou měsících se na kurty vrátí během Roland Garros Kateřina Siniaková. Češka, která se léčila se zraněním pravého zápěstí, narazí v úvodním kole na Američanku Peyton Stearnsovou, která neprožívá vůbec špatnou antukovou část sezony. Dokráčela do finále turnaje WTA v Bogotě, byla ve finále velkého turnaje ITF v Charlestonu a momentálně je už ve čtvrtfinále na WTA v Rabatu.

Nasazené soupeřky vyfasovaly hned dvě Češky. Karolína Muchová se bude muset popasovat se světovou osmičkou Marií Sakkariovou a los nebyl příliš přívětivý ani k Tereze Martincové. Ta vyzve světovou sedmnáctku Jelenu Ostapenkovou.

Poměrně těžký los vyfasovala i Markéta Vondroušová, která si zahraje s Američankou Alycií Parksovou. Té se ale během antukové části sezony tolik nedaří. Linda Nosková si v prvním kole zahraje s Černohorkou Dankou Koviničovou a Linda Fruhvirtová se utká s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou.

Los mužské hlavní soutěže se příliš nemazlil se dvěma českými zástupci, kteří si zahrají s nasazenými soupeři. Ohromně těžkého soupeře bude mít Jiří Veselý, jenž využil ke startu svůj chráněný žebříček. V prvním kole se však potká se Stefanosem Tsitsipasem, finalistou Roland Garros z roku 2021.

Ani Jiří Lehečka ale nebude mít snadného soupeře. Čeká jej turnajová jednadvacítka Jan-Lennard Struff, který ve třiatřiceti letech prožívá životní období kariéry. Poté, co prošel nečekaně do čtvrtfinále v Monte Carlu, tak vybojoval postup z kvalifikace až do finále Masters v Madridu, kde ho zastavil až Carlos Alcaraz.

Hlavní soutěž Roland Garros startuje už v neděli 28. května.

1. kolo dvouhry žen
Petra Kvitová (10.) – Elisabetta Cocciarettová (ITA, 43.)
Barbora Krejčíková (13.) – Lesja Curenková (UKR, 63.)
Karolína Plíšková (16.) – Sloane Stephensová (USA, 35.)
Marie Bouzková (32.) – Sin-jü Wang (CHN, 78.)
Linda Nosková (48.) – Danka Koviničová (MNE, 65.)
Karolína Muchová (42.) – Maria Sakkariová (GRE, 8.)
Linda Fruhvirtová (56.) – Anastasia Pavljučenkovová (424.)
Tereza Martincová (91.) – Jelena Ostapenková (LAT, 17.)
Kateřina Siniaková (47.) – Peyton Stearnsová (USA, 69.)
Markéta Vondroušová (57.) – Alycia Parksová (USA, 49.)

1. kolo dvouhry mužů
Jiří Lehečka (40.) – Jan-Lennard Struff (GER, 26.)
Jiří Veselý (452.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.)