Můžu se s vámi vyfotit, pane Nadale? Respondent Federer bavil fanoušky na twitteru

- Marek Bartošík

Dvacetinásobný grandslamový šampion Roger Federer si od loňského září užívá sportovního důchodu. Legendární Švýcar, který patří mezi nejlepší tenisty všech dob, potěšil ve středu večer své fanoušky, když 90 minut odpovídal na jejich zvídavé dotazy na twitteru. A připravil si pro ně řadu zajímavých hlášek!

Který wimbledonský titul je váš nejoblíbenější? Co vám nejvíce schází po ukončení kariéry? Spletl si vás někdy někdo s jinou celebritou? Můžete jmenovat váš oblíbený úder, který nikdo nepřipomíná?

I takové otázky dostával Roger Federer na twitteru poté, co oznámil událost „AskRF“ (Ptejte se Rogera Federera). Vítěz 103 singlových turnajů na elitním okruhu se rozepsal o tenisových i netenisových tématech a opakovaně bavil své sledující, jichž má na twitteru 12,7 milionu.

Který zápas proti Rafaelu Nadalovi je jeho nejoblíbenější? „Roland Garros 2008. Ty čtyři gemy byly skvělé,“ zavtipkoval na vlastní účet Federer, jenž tehdy ve finále pařížského grandslamu utrpěl debakl 1:6, 3:6 a 0:6. Kariéru nakonec zakončil s bilancí 16 výher a 24 porážek proti svému španělskému rivalovi, přičemž vyhrál šest z posledních sedmi vzájemných duelů.

Na Roland Garros má Federer samozřejmě i příjemnější vzpomínky, především tam v roce 2009 dovršil kariérní grandslam. O tři roky dříve zahrál v semifinále s Davidem Nalbandianem výjimečný prohoz, který je ale trochu ve stínu jiných kousků. „Byl to boží úder, možná by někdo mohl najít video,“ poznamenal jednačtyřicetiletý Švýcar.

Sám Federer přitom sleduje videa své hry na YouTube, což bylo náplní jednoho z dalších dotazů. „Lidé mi je stále posílají, především můj otec, takže se občas podívám,“ hlásila bývalá světová jednička.

Rodák z Basileje pobavil své fanoušky asi nejvíce odpovědí na otázku, zdali si ho někdy někdo spletl s jinou slavnou osobností. „Stalo se to na závodu Formule 1. Jeden chlap se mě zeptal: ‚Můžu se s vámi vyfotit, pane Nadale?‘ Řekl jsem mu, že nejsem pan Nadal. Omluvil se a odešel, aniž by se se mnou vyfotil,“ smál se bizarnímu momentu jeden z nejznámějších sportovců historie.

Naopak při reakci na otázku, který tenista by mohl vyhrát svůj první grandslam, nechtěl být konkrétní. „Hmmm, na koho bych měl naložit tunu tlaku a stresu?“ odpověděl protiotázkou Federer. Podobně si nevybral nejoblíbenější ze svých osmi wimbledonských titulů, protože si nejvíce cení „všech“.

Zato podrobněji se rozepsal o věcech, které mu scházejí po ukončení 24 let dlouhé tenisové kariéry. Tu uzavřel loni v září na týmovém Laver Cupu v Londýně.

„Nejvíce mi chybí spontánní večeře s přáteli po utkání nebo tréninku a samozřejmě velké stadiony, fanoušci a vzrušení z toho všeho,“ doplnil Federer, jenž si nyní užívá spokojeného rodinného života po boku manželky Mirky a čtyř dětí.