Los finále Poháru BJK: Češky jsou ve skupině smrti, narazí i na úřadující šampionky

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Mimořádně těžký los vyfasovaly české reprezentantky pro finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové, který se bude konat od úterý 7. do neděle 12. listopadu ve španělské Seville. Výběr kapitána Petra Pály vyzve v základní skupině A obhájkyně trofeje ze Švýcarska a také tradičně silné Američanky. Závěrečného turnaje se účastní celkem dvanáctka týmů, z každé tříčlenné skupiny postoupí do semifinále pouze vítězky. „Hlavní je, aby byly holky zdravé, pak je možné všechno,“ uvedl český kapitán Pála.

Stejně jako v letech 2021 a 2022 vyzvou české tenistky na finálovém klání BJKC sebevědomé Švýcarky, jež si v obou ročnících nového formátu zahrály o titul. Loni si dokonce Belinda Bencicová a její týmové parťačky dokráčely v Glasgow pro trofej, když předtím v semifinále porazily i Českou republiku.

Skupina A ve španělské Seville je jednoznačně skupinou smrti, jelikož zahrnuje kromě Švýcarek a Češek i Američanky, které mají ve svých řadách především členky Top 10 žebříčku dvouhry i čtyřhry Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou.

„Malinko jsem se orosil, je to velmi těžká skupina, ale to platí i pro naše soupeře. Myslím, že se orosili i kapitáni dvou dalších týmů,“ řekl v nahrávce pro česká média Petr Pála. „Amerika má obrovský výběr a spoustu možností, určitě nám budou chtít vrátit předchozí porážky. Naopak my jsme prohráli dvakrát po sobě se Švýcarkami, pro které je stěžejní Belinda,“ okomentoval soupeřky v nabité skupině A.

„Hlavní je, aby byly holky zdravé, pak je možné všechno. Když chceme být ve finále nebo vyhrát, musíme porazit silné týmy. Do Sevilly poletíme s vůlí uspět. Těším se tam, už jsme tam hráli Fed Cup a podařilo se nám vyhrát,“ poznamenal nehrající kapitán Pála.

Do závěrečného turnaje BJKC letos naskočí opět dvanáct reprezentací, které jsou rozděleny do čtyř tříčlenných skupin. Každý zápas zahrnuje dvě dvouhry a jednu čtyřhru, do semifinále postoupí pouze nejlepší tým z každé skupiny.

Rozlosování finále BJKC 2023:
Skupina A: Švýcarsko, ČESKO, Spojené státy
Skupina B: Austrálie, Kazachstán, Slovinsko
Skupina C: Španělsko, Kanada, Polsko
Skupina D: Francie, Itálie, Německo

1. semifinále: vítězky skupiny A – vítězky skupiny C
2. semifinále: vítězky skupiny D – vítězky skupiny B