Bejlek si poradila s náhradnicí a jde dál. Ve finále jsem za tu změnu možná i ráda, svěřila se

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Česká ženská tenisová škola začala naplno úřadovat i ve Francii. Stoprocentní bilanci nenarušila ani specialistka na grandslamové kvalifikace Sára Bejlek (180.). „Bylo to o každém míči,“ hodnotila své premiérové utkání v Paříži, které musela obracet.

Příběh samotného zápasu se však začal psát ještě o den dříve. Z kvalifikace se totiž musela odhlásit zkušená Němka Laura Siegemundová (114.), s níž se Bejlek měla měřit původně.

„Samozřejmě jsem se připravovala na něco trochu jiného, ale řekla jsem si, že i tak udělám maximum,“ nenechala se talentovaná Češka změnou soupeřky zaskočit. „Ve finále jsem za tu změnu možná i ráda,“ dodala s ohledem na kvality Siegemundové.

Jenže ani s nizozemskou náhradnicí Arianne Hartonovou (224.) to nebylo nic jednoduchého. Bejlek prohrála úvodní sadu v tiebreaku a musela otáčet. Po dvou a čtvrt hodině se nakonec postupový happyend přece jen dostavil.

„Bylo to o každém míči. Žádný nebyl jednoduchý a od začátku jsme se tahaly, což je podle výsledku vidět. V těch důležitých momentech jsem ale zahrála trošku lépe a to rozhodlo,“ měla po utkání jasno.

Bejlek tak uhájila pověst hráčky, které grandslamové kvalifikace sedí. Do hlavní soutěže už zvládla proniknout loni v New Yorku i letos v Melbourne. A zatím se jí daří také v Paříži.

„Nevím, čím to je. Na větších turnajích se prostě vždycky víc kousnu a hraje se mi na nich lépe. To je určitě dobře do budoucna,“ usmála se nad svou kvalifikační úspěšností na turnajích velké čtyřky. Ve Francii však zdaleka nemá hotovo. „Mám před sebou dva těžké zápasy, ale doufám, že zahraji tak jako v Americe a v Austrálii. Snad to dopadne.“

V dalším kole se mladé Češce postaví do cesty Kanaďanka Carol Zhaová (177.).

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace žen

Arianne Hartonová (NED, 224.) – SÁRA BEJLEK (180.) 7:6(2), 4:6, 4:6