Další operace zápěstí. Jeden z nejlepších hráčů do 23 let si protáhne svou pauzu

- Jan Vojkůvka

Bývalý 33. hráč světa a jeden z nejlepších tenistů do 23 let na okruhu ATP, Američan Jenson Brooksby, dál pokračuje v řešení svých zdravotních obtíží. Poté, co přerušil sezonu po letošním Australian Open a absolvoval operaci jednoho zápěstí, absolvoval nyní operaci i toho druhého a čeká ho další série rehabilitací. Kdy by se mohl na kurty vrátit, to ani on sám v tuto chvíli netuší.

Brooksby byl ještě na začátku této sezony na skvělém 36. místě. Na žebříčku hráčů do 23 let před ním byly jen již skutečné persony vycházející generace jako Carlos Alcaraz, Holger Rune, Jannik Sinner, Félix Auger-Aliassime, Lorenzo Musetti a Sebastian Korda. A právě mezi tuto smetánku mladý Američan patřil.

Vstup do roku 2023 pak měl náramný, když si zahrál semifinále v Aucklandu a došel do třetího kola australian Open, kde jej vyřadil favorizovaný Tommy Paul. Zejména skalp Caspera Ruuda z druhého kola byl velmi cenný.

Jak už to ale bývá, slušný rozjezd Brooksbyho zastavily zdravotní obtíže. Po melbournském grandslamu se totiž už na kurtu neobjevil. Snažil se napřed konzervativně své problémy vyřešit, což ale nepomohlo. V březnu se tak podrobil operaci levého zápěstí. Byť několikrát hlásil, kdy by se rád vrátil na kurty, všechny jeho plány vzaly za své. A nakonec i kvůli tomu, že šel znovu „pod kudlu“.

V pátek se totiž podrobil další operaci, tentokrát pravého zápěstí. A zatímco sdělil, že jeho levá ruka je po dlouhé rehabilitaci už v relativně dobrém stavu, s pravým zápěstím bude muset nyní znovu pracovat.

„Operace pravého zápěstí byla pro mě tou nejlepší cestou, abych se vrátil stoprocentně připravený na kurty. Už od druhé poloviny minulé sezony jsem hrál s výrazně obvázanými zápěstími, takže se nejedná o nic nového. Posledních několik měsíců bylo složitých a vím, že i příštích pár měsíců bude těžkých. Nemám žádný termín, kdy bych se mohl vrátit k hraní, budeme se hlavně snažit, abych byl co nejlépe připravený,“ napsal Brooksby na svém Instagramu.

Je tedy jisté, že vynechá několik měsíců. Vedle Roland Garros tak zmešká i Wimbledon a nejspíš také nedobrovolně klesne mimo první světovou stovku. Finalista dvou loňských turnajů ATP v Atlantě, kde prohrál s Alexem De Minaurem, a v Dallasu, kde pro změnu nestačil na svého krajana Reillyho Opelku, by určitě rád stihl domácí US Open, ale i to může být v ohrožení, jelikož startuje za tři měsíce.