Genova Prague Open: Rikl zaskočil favorita, zbylí tři Češi končí

- Redakce

Mužský tenisový turnaj Genova Prague Open by Moneta Money Bank pomalu vrcholí. Postup mezi čtyři nejlepší účastníky singlu si zajistil Patrik Rikl, jenž spolu s kvalifikací vyhrál už šestý zápas. Bojovný výkon předvedl rovněž patnáctiletý talent Maxim Mrva, na rakouského favorita ale nakonec nestačil. Hodně nepovedené utkání naopak odehrál Michael Vrbenský, jenž musel skousnout debakl. Do semifinále nepronikl ani Andrew Paulson. Na programu bylo se dvěma ryze českými páry ještě semifinále čtyřhry, domácím zástupcům se ale do souboje o titul nepovedlo proniknout.

Rikl je na Spojích už v semifinále
Prvním semifinalistou domácího turnaje Genova Prague Open by Moneta Money Bank se stal na Spojích Patrik Rikl (732.). Čtyřiadvacetiletý český kvalifikant vyzrál zkraje pátečního programu na pátého nejvýše nasazeného Rudolfa Mollekera (323.) z Německa. Vítěze jednoho antukového challengeru porazil za hodinu a čtvrt 7:6(3) a 6:4 se ztrátou jediného podání. V sobotu se může těšit na souboj s Rakušanem Neumayerem, přemožitelem krajana Mrvy.

Mrva v Praze dohrál
Pouť patnáctiletého Maxima Mrvy (-) turnajem na Spojích skončila ve čtvrtfinále. Talentovaný Čech, jenž si v Praze připsal první dvě karierní vítězství v rámci seniorského okruhu ITF, podlehl v pátečním utkání po houževnatém výkonu 5:7 a 3:6 silně favorizovanému Lukasi Neumayerovi (347.), pátému nejvýše nasazenému Rakušanovi.

Mrvovi fandil přímo na místě i nejlepší český tenista současnosti Jiří Lehečka, spoluhráč z prostějovského klubu (fotografie naleznete v galerii).

Vrbenský uhrál jediný gem
Michael Vrbenský (351.) do svého čtvrtého letošního semifinále na okruhu ITF nepostoupil. Na domácí antuce v Praze mu nevyšlo čtvrtfinále se třetím nasazeným Henrim Squirem (313.). Vstoupil do něj vyhraným podáním, následně ale prohrál s německým protivníkem dvanáct gemů v řadě, a turnaj tak pro něj skončil.

V singlu dohrál také Paulson
Andrew Paulson (386.) se na Spojích o čtvrtfinálové překvapení nepostaral. V utkání se šestým nasazeným Portugalcem Goncalem Oliveirou (329.) dokázal držet krok jen v úvodu obou setů a nakonec prohrál za hodinu a 13 minut 2:6, 3:6. Odpoledne čeká jednadvacetiletého Čecha po boku krajana Rikla ještě semifinále čtyřhry.

Genova Prague Open 2023 by Moneta, Praha (muži, CZE, 25 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
PATRIK RIKL (732.) – Rudolf Molleker (GER, 323.) 7:6(3), 6:4
MAXIM MRVA (-) – Lukas Neumayer (AUT, 347.) 5:7, 3:6
MICHAEL VRBENSKÝ (351.) – Henri Squire (GER, 313.) 1:6, 0:6
Goncalo Oliveira (POR, 329.) – ANDREW PAULSON (386.) 6:2, 6:3

Semifinále čtyřhry
BARNAT, DUDA – Parker (GBR), Paul (SUI) 4:6, 6:7(3)
PAULSON, RIKL – Damm, Rybakov (oba USA) 3:6, 6:3, 10:12


Galerie