Roland Garros i první místo v ohrožení? Světovou jedničku zastavilo v Římě nepříjemné zranění

- Jan Vojkůvka

Ač je Ize Šwiatekové teprve jednadvacet let, už dokázala turnaj v Římě dvakrát vyhrát. O třetí triumf v řadě usilovala letos, jenže ve čtvrtfinále s Jelenou Rybakinovou ji zradilo tělo. Během tiebreaku druhé sady se při dobíhání míčku chytila za nohu, zkrácenou hru nedotáhla do vítězného konce a nakonec za stavu 6:2, 6:7(3) a 2:2 duel skrečovala. Nyní pro ni začíná boj s časem.

Letošní Roland Garros startuje v neděli 28. května. Hlavní favoritkou ženské části grandslamového turnaje má být Iga Šwiateková, která antukový svátek vyhrála v letech 2020 a 2022. Jenže teď je její účast v ohrožení. Na turnaji WTA 1000 v Římě totiž musela ve čtvrtfinále skrečovat kvůli zranění stehna.

Šampionka posledních dvou ročníků italského turnaje měla solidně rozehraný duel s Jelenou Rybakinovou. V tiebreaku druhého setu však dobíhala za základní čárou míček a v tu chvíli se chytila za pravé stehno. Přestože v utkání pokračovala, byla viditelně limitována při pohybu. A tak se za stavu 2:2 ve třetím setu rozhodla utkání skrečovat, aby své zranění před francouzským grandslamem nezhoršila.

Otázkou ale je, nakolik vážné zranění v římském čtvrtfinále utrpěla. Sama v tuto chvíli netuší, jak rozsáhlé zranění je, s čímž se pojí i nejistota, jestli stihne Roland Garros.

„Jsem si jistá, že také přemýšlíte o tom, co se včera večer stalo. Snažíme se na to přijít. Během druhého setu jsem si zranila stehno a probíhají vyšetření. Více informací přinesu v dalších dnech,“ napsala Šwiateková na svém Twitteru. Prozatím nechtěla být nijak konkrétní. Věří však, že zranění bude drobnějšího rázu a spolu s lékaři ho dokáže ještě před Paříží vyřešit.

Naději, že French Open skutečně stihne, potvrdila hned v dalším příspěvku. „Pár dní budu určitě mimo, ale objednala jsem si letenky do Paříže. Tak mi, prosím, držte palce a snad se brzy uvidíme,“ dodala.

Pokud by se Šwiateková přeci jen nestihla dát dohromady a nedokázala se na Roland Garros připravit, přišla by o post světové jedničky. Za Paříž totiž bude odepisovat 2000 bodů a propadla by se v pořadí za Arynu Sabalenkovou. Bez ohledu na to, jaký výsledek by zaznamenala běloruská hráčka.