Rozpis finále Davis Cupu je na světě. Češi zahájí skupinové boje proti favoritovi

- Marek Bartošík

Čeští tenisté už znají svůj program v základní skupině finálového turnaje Davis Cupu (12.–17. září), kterou odehrají ve Valencii. Prvním soupeřem týmu kapitána Jaroslava Navrátila bude ve středu 13. září domácí Španělsko. Češi se následně ve čtvrtek střetnou s Korejci a v sobotu se Srby. Ze čtyřčlenné skupiny postoupí do vyřazovací fáze dva nejlepší týmy.

Pořádně ostrá zkouška čeká na úvod skupinové fáze Davis Cupu na české tenisty. Parta kolem Jiřího Lehečky a Tomáše Macháče narazí ve středu 13. září na tradičně silné Španěly, za které by mohli nastoupit i světová dvojka Carlos Alcaraz, zkušení třicátníci Pablo Carreňo Busta (21.) s Robertem Bautistou Agutem (25.) a teoreticky i Rafael Nadal (14.).

O den později budou Češi plnit roli favoritů proti Jižní Koreji, jejichž nejlepším hráčem je Soon-woo Kwon (95.). Své představení ve skupině uzavřou sobotním duelem proti Srbům, které by mohl táhnout za úspěchem dvaadvacetinásobný grandslamový šampion Novak Djokovič (1.).

Nad účastí největších hvězd ale visí otazník, jelikož v neděli 10. září vrcholí v americkém New Yorku na venkovních betonových kurtech grandslamové US Open. Pokud by se Alcaraz nebo Djokovič (případně oba) probojovali do závěrečných fází turnaje, patrně by se z halového Davis Cupu kvůli únavě omluvili.

Kromě Valencie hostí základní skupiny také Manchester, Boloňa a dosud neurčené město v Chorvatsku. Z každé čtyřčlenné skupiny se do vyřazovací fáze (od čtvrtfinále dále) probojují dva nejlepší týmy. Osmička postupujících poté bude hrát v termínu 21.–26. listopadu ve španělské Málaze.

Rozpis zápasů skupiny C ve Valencii:
Úterý 12. září: Srbsko – Jižní Korea
Středa 13. září: Španělsko – ČR
Čtvrtek 14. září: ČR – Jižní Korea
Pátek 15. září: Španělsko – Srbsko
Sobota 16. září: Srbsko – ČR
Neděle 17. září: Španělsko – Jižní Korea