Antukové strádání pokračuje. Djokovič neobhájí titul v Římě, brzdí ho i bolesti

- Marek Bartošík

Příprava Novaka Djokoviče na grandslamové Roland Garros rozhodně nejde podle plánu. Pětatřicetiletý Srb se výrazněji neprosadil ani na Masters v Římě, kde prohrál jako obhájce trofeje ve čtvrtfinále s dánským supertalentem Holgerem Runem 2:6, 6:4 a 2:6. Během utkání, v němž nepředvedl ani zdaleka ideální výkon, si Djokovič dokonce vzal prášek proti bolesti.

Osmifinále v Monte Carlu, čtvrtfinále v Banja Luce, absence v Madridu a čtvrtfinále v Římě. To je dosavadní bilance Novaka Djokoviče v antukové části sezony, během níž zapsal pět výher a tři porážky.

Na aktuálním Masters v Římě sice postoupil po sedmnácté v řadě do čtvrtfinále, v něm ale prohrál po nevýrazném výkonu se světovou sedmičkou Holgerem Runem. Djokovič ztratil v duelu s mladým Dánem pětkrát servis a získal po něm jen 56 % fiftýnů.

Jak na Twitteru upozornil srbský novinář Saša Ozmo, pětatřicetiletý Djokovič si vzal zkraje druhé sady prášek proti bolesti a hlavně z forhendu často chyboval. Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion se sice své problémy snaží tajit, velmi pravděpodobně ho ale trápí pravý loket.

Rok 2023 přitom začal pro Djokoviče výborně, když získal trofeje v Adelaide a na Australian Open. Poté ještě zapsal semifinále v Dubaji, kde nestačil na Daniila Medveděva, následně však nemohl kvůli odmítnutí očkování proti covidu-19 startovat v Indian Wells ani v Miami.

Ve zmíněném Římě patří Djokovič ke stálicím, hned dvanáctkrát si tam zahrál o titul a šestkrát pozvedl trofej nad hlavu. Letos poprvé od roku 2004 nebude v římském finále ani srbský matador, ani jeho zraněný rival Rafael Nadal.

Djokovič opustí v pondělním vydání žebříčku ATP první místo, na trůnu ho vystřídá dvacetiletý Španěl Carlos Alcaraz. Srbský tenista už bude směřovat svou pozornost na pařížský grandslam, který dokázal ovládnout v letech 2016 a 2021. Loni prohrál v napínavém čtvrtfinále s pozdějším šampionem Nadalem.