Skreč proti hráči z deváté stovky? Lehečka začne o víkendu trénovat, Paříž v ohrožení není

- Filip Lefenda

V současnosti nejlepší český tenista Jiří Lehečka se momentálně zotavuje ze zranění pravé nohy, start na blížícím se Roland Garros ale podle jeho slov v ohrožení není. Už o víkendu by se měl 39. hráč pořadí ATP vrátit zpět do tréninkového procesu. V první polovině příštího týdne se pak přesune do Paříže, dějiště nadcházejícího grandslamu.

Po velmi vydařeném úvodu roku prožívá jednadvacetiletý Lehečka slabší pasáž sezony. Na antukových podnicích ATP Masters 1000 v Madridu a Římě nezvládl shodně svá úvodní vystoupení. Poté, co v neděli nedotáhl v Itálii do zdárného konce dohrávku druhého kola s Maďarem Marozsánem, se narychlo přesunul do zhruba 700 kilometrů vzdáleného Turína. V pondělním finálovém kole kvalifikace ale pobyl na kurtu pouhých 19 minut.

„Delší dobu přetrvávají potíže s pravou nohou. Zranění se zhoršovalo, a proto jsem skrečoval poslední utkání na challengeru,“ vysvětlil Lehečka, jenž vzdal za stavu 0:4 duel s Ukrajincem Brajninem z deváté stovky žebříčku a zapsal už čtvrtý nezdar v řadě.

„O víkendu bych ale i podle profesora Koláře mohl začít trénovat a v úterý nebo ve středu odletět do Paříže a připravovat se na místě,“ uklidnil své příznivce čtvrtfinalista letošního Australian Open. „Grandslam je pro mě největší motivací. Na Roland Garros chci zůstat co nejdéle,“ ubezpečil rodák z Mladé Boleslavi, jenž bude pod Eiffelovou věží startovat mezi dospělými teprve podruhé. Loni vypadl v úvodním kole, v němž podlehl ve čtyřech setech zkušenému Belgičanu Goffinovi.

„Kdyby se to nepovedlo, rád přijedu do Prostějova, který je mou srdeční záležitostí. Už několik let v něm kvůli tenisu i bydlím,“ pravil Lehečka během středeční tiskové konference, jež byla věnována právě jubilejnímu třicátému ročníku prostějovského UniCredit Czech Open, největšího mužského turnaje konaného na českém území.

„Osobně moc rád hraji před českými diváky. Vždy mě zahřeje, když v místech jako Kitzbühel nebo Řím potkávám příznivce, které mohu potěšit svým tenisem. Doma jich přijde mnohem víc. Chci tyhle chvíle zažívat co nejčastěji,“ dodal vítěz tří antukových challengerů. Ten poslední vybojoval Lehečka loni v srpnu před domácím publikem v Liberci.