Nabité startovní pole i atraktivní exhibice. Prostějovský challenger oslaví jubileum

- Filip Lefenda

Ve dnech 5. až 10. června se v Prostějově uskuteční jubilejní 30. ročník tradičního challengeru UniCredit Czech Open. Největšího mužského turnaje konaného na území České republiky se opět zúčastní domácí špička i řada zajímavých hráčů ze zahraničí. Konkrétní jména byla odtajněna během středeční tiskové konference, která se uskutečnila v salónku pražského hotelu Corinthia. Ozdobou programu bude sobotní exhibice mezi Jakubem Menšíkem a bývalou světovou čtyřkou Tomášem Berdychem a také účast legendárního Ivana Lendla.

Nejvýše nasazeným hráčem by v Prostějově mohl být Španěl Roberto Carballes Baena, v současnosti 51. tenista světového žebříčku. V seznamu přihlášených hráčů figuruje třeba bývalý sedmý tenista žebříčku a majitel devíti trofejí z elitního okruhu Ital Fabio Fognini (130.). Z hráčů elitní stovky se na Hané představí kromě Carballese Baeny ještě Francouz Quentin Halys (71.), Argentinec Federico Coria (90.) či Alexander Ševčenko (93.).

„Seznam přihlášených hráčů je vždy kvalitní. Letos se máme obzvlášť na co těšit,“ podotkla turnajová ředitelka Petra Černošková. „Počítáme s volnou kartou pro Jakuba Menšíka. Jedna je schována i pro Jiřího Lehečku. Pokud ji nevyužije, budeme rádi. Znamenalo by to, že se dostal do druhého týdne v Paříži,“ dodala.

Čeští tenisté nicméně v osudí pochopitelně chybět nebudou. Jistou účast v hlavní soutěži mají Tomáš Macháč, Zdeněk Kolář či obhájce titulu Vít Kopřiva.

„Jde o nejtradičnější a nejsilnější challenger. Mnohokrát byl hodnocen jako nejlepší challenger na světě. Nemůžeme podporovat obrovské turnaje pro dva nebo tři české hráče, proto raději pořádáme sérii menších turnajů. V Česku jich je 35 ročně a prostějovský challenger nad nimi vyčnívá,“ připojil se na dálku i svazový prezident Ivo Kaderka.

Akce s dotací 118 tisíc eur odstartuje úvodním kolem kvalifikace v neděli 4. června. V pondělí začne hlavní soutěž dvouhry a o den později ve čtyřhře. Debloví šampioni budou známi, pokud počasí dovolí, v pátek večer. Singlové finále je na programu v sobotu, šampion získá 100 bodů do žebříčku ATP. Vstup je pro všechny diváky tradičně zdarma.

Ještě před víkendovým vyvrcholením turnaje proběhne zhruba hodinová hvězdná exhibice. „Hostem bude Tomáš Berdych, jenž byl dvacet let členem prostějovského klubu. Navrhovali jsme mu různé zahraniční soupeře, ale už v prosinci si sám vybral Jakuba Menšíka. Ten mezitím v dospělém tenise poskočil vzhůru a minulý týden vyhrál turnaj v Praze. Pokud by Jakub postoupil do finále i v Prostějově, vybereme náhradní variantu,“ nastínil Černošek a zmínil, že přítomen bude i osminásobný grandslamový šampion Ivan Lendl.


Galerie