Komu se splní sen o hlavní soutěži? Do kvalifikace Roland Garros naskočí sedm Čechů

- Marek Bartošík

Ve startovní listině kvalifikace grandslamového Roland Garros 2023 se nachází sedm českých zástupců. Na pařížské antuce se ve dnech 22.–26. května poperou o místenku v hlavní soutěži Brenda Fruhvirtová, Sára Bejlek, Barbora Palicová, Tomáš Macháč, Dalibor Svrčina, Vít Kopřiva a Zdeněk Kolář.

Sedm z celkových 256 účastníků a účastnic kvalifikace Roland Garros bude reprezentovat Českou republiku. Další Češi jsou vyšší desítky míst pod čarou, jejich start by tedy nebyl reálný ani při nadprůměrném počtu odhlášek.

S pařížskou kvalifikací má bohaté zkušenosti šestadvacetiletý Zdeněk Kolář (169.), který v ní v letech 2018–2022 zápolil už pětkrát. Loni se dočkal poprvé v kariéře vytouženého postupu do hlavní soutěže grandslamu. Že by mohl tenista z Bystřice nad Pernštejnem pomýšlet na podobnou metu, ukázal triumfem na challengeru v Ostravě.

Dvaadvacetiletý Tomáš Macháč (125.) bude hrát v kvalifikaci Roland Garros potřetí a rád by navázal na své úspěšné tažení z roku 2020. O dva roky mladší Dalibor Svrčina (229.) loni skončil při svém turnajovém debutu v prvním kole kvalifikace, do hlavní fáze grandslamu se mu už ale podařilo proklouznout letos na Australian Open.

Sen o grandslamu by si rád splnil také Vít Kopřiva (159.), jemuž antukový povrch obzvlášť svědčí. Pětadvacetiletý český tenista si zatím vyzkoušel grandslamovou atmosféru pětkrát, na hlavní soutěž ale zatím nedosáhl.

Velké ambice bude mít bezesporu Brenda Fruhvirtová (140.), jež se letos v Austrálii při své grandslamové premiéře probojovala do hlavní soutěže. Šestnáctiletá naděje by ráda podobný kousek předvedla i na antuce, kde loni posbírala osm trofejí z akcí ITF.

Čtyři tituly z antukových turnajů ITF má na kontě Sára Bejlek (171.). Sedmnáctiletá bojovnice se kvalifikovala na loňské US Open i letošní Australian Open. V Paříži navíc před rokem pronikla do semifinále juniorky.

Turnajový debut mezi ženami čeká v Paříži na devatenáctiletou Barboru Palicovou. Aktuálně 205. tenistka žebříčku si poprvé vyzkoušela grandslam letos v Austrálii, kde postoupila do druhého kola kvalifikace.

Tříkolová kvalifikace Roland Garros se uskuteční od pondělí 22. do pátku 26. května, do hlavní soutěže postoupí 16 mužů a stejný počet žen. Zatímco za účast v úvodní rundě garantují pořadatelé odměnu 16 tisíc eur (cca 378 tisíc korun), úspěšní kvalifikanti si vyslouží částku 69 tisíc eur (cca 1,6 milionu korun).

Startovní listiny kvalifikace naleznete ZDE a ZDE.