Rychlá stopka v Římě! Alcaraze šokoval kvalifikant ze druhé stovky žebříčku

- Marek Bartošík

Hlavní adept na titul z římského Masters je venku ze hry! Turnajový debutant Carlos Alcaraz (2.) nečekaně prohrál ve třetím kole s maďarským kvalifikantem Fábiánem Marozsánem (135.) po hodině a 40 minutách 3:6 a 6:7(4), jeho vítězná série tak skončila na čísle 12.

Fábián Marozsán si na tisícovce v Římě vyšlápl po Jiřím Lehečkovi (39.) také na světovou dvojku Carlose Alcaraze! Aktuálně až 135. tenista žebříčku, jehož maximum je o pouhých sedm míst výše, navíc dvacetileté španělské hvězdě nepovolil ani set.

Alcaraz vstupoval do utkání třetího kola jako jednoznačný favorit, na kontě měl 12 výher v řadě a senzační zápasovou bilanci 30:2 v této sezoně. Třiadvacetiletý maďarský kvalifikant se ale vzepřel veškerým očekáváním a na římské antuce si připsal jednoznačně největší triumf své dosavadní kariéry.

Marozsán odvrátil v prvním gemu zápasu brejkbol a sám se prosadil na returnu ve čtvrtém gemu, a to dokonce čistou hrou. Tuto výhodu bez potíží udržel až do konce sady.

Ve druhém dějství udeřil jako první opět maďarský outsider, Alcaraz však brejk na 3:4 rychle vymazal. Rozhodnout nakonec musel až tiebreak, v němž Marozsán otočil z 1:4 na 7:4.

„Jsem hodně šťastný za to, že jsem vyhrál šest bodů v řadě. Nevím, co se dělo, ale je to úžasné. Snažil jsem se pouze vrátit každý míč a předvádět co nejlepší výkon,“ řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Marozsán. „Jsem velmi, velmi šťastný. Něco takového jsem si nemohl ani představit. V noci jsem o tom snil a teď je to realita,“ hlásil po skalpu světové dvojky.

Marozsán uštědřil Alcarazovi teprve třetí porážku v sezoně, z toho první na evropské antuce (Španěl ovládl akce v Barceloně i Madridu). Senzace turnaje už se může těšit na své největší kariérní osmifinále, v němž vyzve Chorvata Bornu Čoriče (16.).

Poraženého Alcaraze může těšit „alespoň“ fakt, že se v novém vydání žebříčku ATP vrátí na první místo před Novaka Djokoviče.