Domácí triumfy Menšíka či Koláře? Je to potvrzení správnosti naší cesty, říká Kaderka

- Marek Bartošík

Hned na dvou ze tří challengerů, které se uskutečnily v uplynulých týdnech v České republice, se z triumfu radovali čeští reprezentanti. Zatímco Zdeněk Kolář zvítězil v Ostravě, teprve sedmnáctiletý Jakub Menšík zazářil na challengeru na pražské Spartě. Toho si velmi považuje i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, jenž klade důraz právě na pořádání co největšího množství podobných akcí v České republice. „Nese to skvělé ovoce. S minimem nákladů děláme obrovský výkon,“ uvedl pro Tenisový svět Kaderka.

Díky divokým neboli volným kartám od Českého tenisového svazu a sérii podniků konaných přímo v České republice se mohl Jakub Menšík bez problémů zapojit i do pro něj jinak nedostupných turnajů. A za příležitost se odvděčil velkolepě: ziskem titulu na TK Sparta Prague Open.

„Je to stoprocentní potvrzení správnosti cesty, po které jdeme,“ řekl v rozhovoru pro Tenisový svět svazový šéf Ivo Kaderka. „Máme tady novou, zatím sedmnáctiletou hvězdu. Je vidět, že ten kluk má obrovský potenciál. Vyrostl na našich turnajích, které jsou klíčové pro růst mladých českých reprezentantů,“ poznamenal Kaderka.

Právě challengery a turnaje ITF slouží k tomu, aby mladé české naděje mohly za Česko odehrát své první mezinárodní zápasy a sbírat důležité body do světových žebříčků. A podniky v Ostravě, na Štvanici a na Spartě tento cíl splnily.

„Jsou to turnaje organizované přímo ČTS a naším smluvním organizačním partnerem. Děláme to pro české reprezentanty jakožto přípravu na jejich velké světové úspěchy. Právě proto musíme vydržet, abychom s co nejmenšími náklady každoročně naservírovali našim nadějím co nejvíce akcí,“ vysvětlil prezident ČTS a Tennis Europe Kaderka.

A systém funguje už léta více než dobře. Třeba v ženském žebříčku je aktuálně v Top 100 hned deset Češek, které také v minulosti startovaly na šňůře českých turnajů. Na svou cestu mezi elitu se odrazil díky skvělým výsledkům z domácích akcí na Spojích, v Jablonci nad Nisou, Prostějově či Liberci také aktuální člen Top 40 Jiří Lehečka. A následovat ho chtějí další ambiciózní čeští tenisté, kteří nyní zápolí na klání ITF s dotací 25 tisíc amerických dolarů na pražských Spojích.

„V neděli jsem se tam byl podívat na první ze série turnajů ITF. Kvalifikace se účastní celkem 64 tenistů, z toho 37 mladých Čechů! V hlavní soutěži bude hrát nejméně sedm Čechů, z toho čtyři dostali volné karty od ČTS. To je cesta, po které kráčíme a budeme kráčet. Pokud bychom jí nešli, byl by to konec českého tenisu,“ zdůraznil Kaderka, jenž poukázal na ekonomickou situaci.

„Kdybychom měli poslat 37 Čechů na kvalifikaci do Rakouska nebo do Polska, tak se nikdy nedoplatíme. Díky velkému počtu turnajů v Česku ale můžeme konkurovat největším federacím. Třeba Francie má ve stovce jen tři hráčky, Česko deset, přitom Francie má stokrát větší rozpočet než my,“ dodal Kaderka.

Šňůra českých turnajů nyní pokračuje na Spojích, v dalších týdnech se uskuteční akce stejné kategorie v Mostě a Jablonci nad Nisou. Následovat bude velký challenger v Prostějově a také ženské šedesátky v České Lípě a Olomouci. Série turnajů poběží celou sezonu.