Hořké slzy šampionky. Je to čím dál horší, stává se z toho noční můra, plakala vítězka Turnaje mistryň

- Filip Lefenda

Po životním roce 2022 zažívá francouzská tenistka Caroline Garcíaová na kurtech kruté vystřízlivění. Úřadující vítězka Turnaje mistryň, jež na žebříčku postupně vystoupala až na současnou čtvrtou příčku, označila počínání v posledních týdnech za hotovou „noční můru“.

Garcíaová se v minulém roce radovala ze zisku titulů na všech površích. V červnu si podmanila travnatý turnaj v německém Bad Homburgu. O měsíc později triumfovala na antuce v polské Varšavě, kde přehrála mimo jiné i fenomenální světovou jedničku Igu Šwiatekovou, tamější rodačku.

Forma Garcíaové postupně gradovala. V srpnu dokráčela na betonové tisícovce v americkém Cincinnati pro titul dokonce z kvalifikace. Ve finále tehdy zdolala 6:2 a 6:4 Petru Kvitovou. Vítěznou šňůru poté protáhla na US Open na třináct zápasů. Na závěrečném grandslamu sezony si zahrála semifinále.

To hlavní mělo ale teprve přijít. Na začátku listopadu totiž Garcíaová ovládla závěrečný Turnaj mistryň. Na akci pro osm nejlepších tenistek sezony porazila ve finále 7:6(4) a 6:4 světovou dvojku Bělorusku Sabalenkovou.

Ani úvod letošní sezony nebyl vyloženě špatný. Po nevýrazných výkonech v Austrálii si Garcíaová zahrála finále domácího podniku v Lyonu a v mexickém Monterrey. Ani na jedné z dvousetpadesátek nicméně první sezonní trofej nezískala. Nyní už se přitom tento cíl jeví spíše jako sci-fi. Alespoň tedy podle slov samotné hráčky, která na posledních čtyřech turnajích nevyhrála shodně více než jedno utkání.

„Je to čím dál horší. Chvíle na kurtu bych si měla užívat. Místo toho se z nich stává noční můra,“ smutnila devětadvacetiletá Francouzka poté, co v Římě nezvládla duel s až stou hráčkou světa Camilou Osoriovou z Kolumbie.

„Potopila jsem se sama. Snažím se, ale nejde to. Ráda bych konečně věděla proč, abych s tím mohla něco dělat,“ přiznala Garcíaová po porážce dvakrát 4:6. Následně své problémy rozvedla.

„Od začátku sezony mám problémy s načasováním úderů. Špatně čtu trajektorii balonů. S tím se pojí také problémy s koncentrací,“ citoval Garcíaovou server Tennis Up To Date. Roli favoritky nesplnila ani na předchozím podniku v Madridu, kde nečekaně vypadla s Egypťankou Šarífovou.

„Je těžké to vysvětlit. Nemám dost dobrou pozici na to, abych udeřila míč tak silně, jak bych chtěla. Dělám hloupé chyby. Špatně umisťuji údery. Nemám přehled o hře a nejdou mi nohy. Když se sejdou všechny tyto aspekty, pak schází i nasazení,“ připustila při rozhovoru, během kterého se dokonce rozplakala.