Češky v Římě řádily proti favoritkám! Bouzková si vyšlápla na světovou pětku, Vondroušová vyřadila osmičku

- Jan Vojkůvka

Členky elitní světové desítky padaly v utkáních s českými tenistkami ve třetím kole turnaje v italském Římě jako švestky. Jeden z životních skalpů si připsala Marie Bouzková, která oproti papírovým předpokladům přehrála světovou pětku Cori Gauffovou. Velkého úspěchu dosáhla rovněž Markéta Vondroušová, která vyřadila světovou osmičku Marii Sakkariovou.

Čtyřiadvacetiletá Bouzková šla do zápasu s Gauffovou v roli outsiderky, přestože ji v jediném vzájemném utkání porazila. Loni v Cincinnati ovšem nebyla Američanka zdravotně v pořádku a za stavu 5:7 a 0:1 duel skrečovala. Tentokrát spolu tedy obě tenistky sehrály první kompletní duel a znovu se dokázala radovat česká hráčka, která se postavila papírovým předpokladům a zvítězila po obratu 4:6, 6:2, 6:2.

Ve dvouhodinovém duelu bylo k vidění hned 23 brejkbolů a celkem 9 úspěchů na returnu, přičemž úspěšnější byla nakonec Bouzková, přestože to v prvním setu tak nevypadalo. Češka napřed ztratila vedení 2:0 a následně musela sama v osmém gemu stahovat ztrátu podání. V deváté hře pak přišla potřetí v úvodním dějství o servis, na což už nedokázala najít odpověď.

Od druhé sady ovšem byla Bouzková jednoznačně lepší hráčkou. Gauffové totiž ve zbytku střetnutí nepovolila ani jeden brejkbol, sama se naopak ve druhé i třetí sadě prosadila na returnu dvakrát a zejména v koncovce třetího setu byla nezastavitelná, když od stavu 2:2 získala čtyři gemy v řadě.

Pro Bouzkovou se jednalo o sedmé vítězství nad hráčkou z Top 10 a první od loňského Wimbledonu, kde porazila v prvním kole Američanku Danielle Collinsovou, tehdy osmou hráčů světa.

„Po prvním setu jsem prostě dál bojovala a věděla, že musím svou hru pozvednout, abych se alespoň udržela v utkání. Myslím, že se mi to povedlo docela dobře. Můj servis začal fungoval a sama jsem se začala na kurtu cítit poměrně komfortně,“ měla radost Bouzková. „Ráda tady hraju. Myslím, že v Evropě by to mohl být můj oblíbený turnaj. Loni jsem tu nehrála, takže jsem se na to moc těšila. Líbí se mi tu podmínky i publikum, které mi dodává spoustu energie.“

V osmifinále se může česká tenistka těšit na souboj s nasazenou jedenáctkou Veronikou Kuděrmetovovou z Ruska.

Ještě před tímto fantastickým skalpem, který vybojovala Bouzková, se podařilo i další české hráčce vyřadit členku elitní desítky. V rámci třetího kola totiž Markéta Vondroušová pokořila světovou osmičku Marii Sakkariovou, která nepotvrdila svou kvalitní formu na antuce a prohrála za hodinu a půl 5:7, 3:6. Pro Vondroušovou se jednalo o devátý skalp hráčky z Top 10 a už třetí v sezoně.

Vondroušová měla dobrý vstup do zápasu a hned v prvním gemu sebrala řecké soupeřce servis. Za stavu 5:3 Vondroušová sice neproměnila dva setboly a následně ztratila servis, ale povedlo se jí rychle zareagovat, opět prolomit podání Sakkariové a v následující hře už set uzavřela, když proměnila celkově pátý setbol.

Ve druhém setu Vondroušová pokračovala v parádním výkonu a už ve třetím gemu se jí povedlo získat na svou stranu brejk. Náskok si Vondroušová udržela až do konce a zápas ukončila na returnu.

Úspěšný den českých tenistek v Římě podškrtla ještě Karolína Muchová, která přehrála domácí Camillu Giorgiovou 7:6(4) a 6:2. Na turnaji naopak překvapivě končí Barbora Krejčíková, která ztratila v prvním setu vedení 5:1 proti Jeleně Ostapenkové a prohrála 6:7(2), 0:6.