TK Sparta Prague Open: Menšík se raduje z největšího triumfu kariéry!

- Redakce

Jakub Menšík dokráčel na challengeru na pražské Spartě v pozici divoké karty až za titulem! Do challengerového finále se sedmnáctiletý český tenista probojoval vůbec poprvé v kariéře a hned účast přetavil v zisk trofeje. Ve finále Menšík porazil o dvanáct let staršího Němce Dominika Köpfera po setech 6:4, 6:3. Díky triumfu si Menšík výrazně polepší ve světovém žebříčku, poprvé se podívá do jeho třetí stovky.

Jakub Menšík (333.) slaví největší úspěch své dosavadní kariéry! Teprve sedmnáctiletý český tenista, který startoval na turnaji TK Sparta Prague Open na divokou kartu, porazil ve finále pražského challengeru německého tenistu Dominika Köpfera (149.) po setech 6:4, 6:3.

„Už jsem několik challengerů hrál, takže vím, jak těžké je na nich postupovat. Dojít do finále a ještě ho vyhrát je moc krásné a jsem za to velmi rád,“ pochvaloval si Menšík po úspěšném finále.

V prvním setu to byl český hráč, který jako první přišel o svůj servis a prohrával 2:4. Poté ale čtyřmi vyhranými gemy v řadě první sadu otočil a dostal se do vedení. Ve druhém setu Menšík prolomil ve třetím gemu podání o dvanáct let staršího tenisty a od té doby už vedení nepustil. Zápas uzavřel na returnu, když využil svůj třetí mečbol.

„Dominik je antukový hráč, běhá na základní čáře a doběhne skoro všechno. Většinou nedělá moc chyb, ale myslím si, že dneska to úplně nebyl jeho den. Od poloviny prvního setu se mi povedlo dominovat, být aktivnějším hráčem a nutit ho k chybám. Ve druhém setu už bylo vidět, že je soupeř trochu zlomený,“ zhodnotil spokojený Menšík finálové utkání.

Menšík tak rozšířil svou dosavadní sbírku pěti titulů z turnajů ITF o zatím nejcennější vavřín. V této sezóně má český tenista bilanci sedmnácti výher oproti osmi porážkám.

Hned v prvním kole pražského challengeru na sebe Menšík upozornil vyřazením nasazené jedničky Radua Albota (112.) z Moldávie, kterého přehrál po dlouhé bitvě 7:6(4), 4:6, 6:3. V osmifinále Menšík zdolal Ukrajince Vitalije Sačka (282.) po setech dvakrát 6:4.

Ve čtvrtfinále zvládl Menšík třísetový boj s Australanem Akirou Santillanem (421.), při kterém čelil i mečbolům. Český tenista sice prohrál první sadu poměrem 3:6, utkání ale poté díky vyhraným setům 6:3 a 7:6(6) otočil. V sobotním semifinále pak po výborném výkonu zdolal Španěla Alejandra Mora Caňase po poměrně jednoznačném průběhu 6:2, 7:5.

Kromě zisku cenné trofeje se může Menšík radovat také z toho, že si výrazně polepší na žebříčku ATP. Za triumf inkasuje 75 bodů a ze současného 333. místa by si měl polepšit o více než osmdesát míst. Poprvé v kariéře se dostane do třetí stovky žebříčku, pohybovat by se měl okolo 250. místa.

„Od začátku až do konce jsem si věřil, už od prvního kola jsem věděl, že tady mám na to porazit kohokoliv. Jsem moc rád, že se mi to povedlo a budu makat dál,“ dodal český tenista.

TK Sparta Prague Open (muži, CZE, 73 000 EUR, antuka)
Finále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (333.) – Dominik Köpfer (GER, 149.) 6:4, 6:3


Galerie