Alcaraz půjde na Roland Garros jako světová jednička! Stačilo mu vstoupit na kurt

- Jan Vojkůvka

Dvacetiletý Carlos Alcaraz se 22. května vrátí na post světové jedničky. Španělská hvězda si zajistila návrat na čelo žebříčku ATP ve druhém kole turnaje Masters v Římě, v němž zvítězila 6:4 a 6:1 nad svým krajanem Albertem Ramosem. Alcaraz má tak jistotu, že pařížský grandslam bude hrát jako první nasazený.

Situace byla před turnajem v Římě zcela jasná. Pokud Alcaraz nastoupí do utkání druhého kola, dostane se na čelo žebříčku ATP před Novaka Djokoviče. Důvod přitom byl jednoduchý – Djokovič obhajuje v Římě loňský titul, zatímco Alcaraz na italském Masters nestartoval.

Jelikož byl Španěl před turnajem dosazen na post nasazené dvojky, měl v úvodní rundě volný los. Prakticky by mu ale stačilo nastoupit na dvorec i v prvním kole, aby se před Djokoviče dostal. Za porážku v prvním kole se totiž v Římě uděluje vedle prize money ve výši 16 340 eur také 10 bodů do žebříčku. Za kolo druhé pak 27 045 eur a 25 bodů do rankingu.

Když se ale už Alcaraz rozhodl, že do Říma odcestuje a poprvé v kariéře si zahraje na tamním Masters, s pouhou účasti se pochopitelně nehodlal smířit. Španěl, jenž letos zatím na evropských antukových turnajích nepocítil hořkost porážky a vyhrál akce v Barceloně i Madridu, při své premiéře v Římě nezaváhal. Ve druhém kole si poradil s Albertem Ramosem-Vinolasem ve dvou setech 6:4 a 6:1, přičemž se dokázal vypořádat s nepříjemným vstupem do utkání, když prohrával se svým krajanem 0:2.

Ve zbytku střetnutí, které trvalo jen 87 minut, však Ramosovi povolil pouze další tři gemy a dokráčel si pro dvanácté vítězství v řadě. Vylepšil tím svou letošní bilanci už na 30 výher a jen dvě porážky. A i díky tomu bude na Roland Garros nasazenou jedničkou, poprvé v kariéře na grandslamovém turnaji.

„Být na grandslamu, na Roland Garros, nasazenou jedničkou je skvělé a zároveň něco šíleného, nemohu tomu uvěřit. Jsem za to rád, ale být nasazenou jedničkou nebo dvojkou není tolik podstatné, snažím se hlavně soustředit na každý turnaj, na svou hru a každý zápas. Ale je to skvělé,“ řekl Alcaraz s úsměvem.

Každé další vítězství pomůže Alcarazovi budovat náskok na Novaka Djokoviče, jenž může mít v žebříčku po římském turnaji maximálně 6775 bodů. Čím vyšší náskok bude mladý Španěl mít, tím bude mít rovněž větší šanci, že po Roland Garros setrvá na čele světového žebříčku. V Paříži loni oba soupeři vypadli ve čtvrtfinále a budou odepisovat 360 bodů.

Zatímco Djokoviče čeká ve třetím kole v Římě Bulhar Grigor Dimitrov, Alcaraz se potká s vítězem zápasu mezi Jiřím Lehečkou a Fabianem Marozsanem.