TK Sparta Prague Open: Menšík si zahraje poprvé v kariéře finále challengeru

- Redakce

Jakub Menšík se na challengeru na pražské Spartě rozehrál k výborným výkonům a už postoupil do finále! V semifinále sedmnáctiletý český tenista porazil ve dvou setech Španěla Alejandra Mora Caňase a v neděli si tak poprvé v kariéře zahraje challengerové finále. V sobotu vyvrcholil finálovým zápasem turnaj ve čtyřhře, titul získali Francouzi Added s Olivettim.

Jakub Menšík (333.) hraje na pražské Spartě životní turnaj! Teprve sedmnáctiletý český tenista si zahraje poprvé v kariéře finále challengeru, poté co v semifinále antukového podniku porazil Španěla Alejandra Mora Caňase (309.) po setech 6:2, 7:5.

První sada byla jednoznačnou záležitostí českého hráče, který v ní nečelil ani jednomu brejkbolu a sám proměnil dvě ze čtyř brejkových příležitostí. „V prvním setu jsem se skvěle rozehrál, od prvního gemu jsem byl v dobrém rytmu a cítil jsem se na kurtu dobře, i díky podpory fanoušků. Přehrával jsem ho skoro ve všem, i když jsem věděl, že hraje hodně od základní čáry, věřil jsem si na něj i tímto stylem,“ uvedl po utkání pro Tenisový svět Menšík.

Druhá sada nabídla o něco větší drama, protože Menšík ve čtvrtém gemu poprvé přišel o své podání a poté musel dotahovat ztrátu 1:4. Od tohoto stavu však český mladík svému o pět let staršímu soupeři nedal šanci, když vyhrál šest z následujících sedmi gemů.

„Ve druhém setu jsem se nechal blbě brejknout na straně proti větru, což mě trochu zamrzelo, ale věděl jsem, že na returnu mám kvalitu na to, abych ho kdykoliv brejknul, což se mi povedlo. Za stavu 5:5 jsem skvěle zvládl všechny čtyři returny, což mi pomohlo k tomu, že jsem ho dokázal brejknout a pak už jsem zápas doservíroval,“ dodal spokojeně český tenista.

Český tenista měl sice jen 51% úspěšnost prvního servisu, ale když už míček do hry na první pokus dostal, získal 22 ze 26 výměn na svou stranu. Menšík v utkání trefil dvě esa a zaznamenal jednu dvojchybu.

Ve finále nastoupí finalista juniorky Australian Open z roku 2022 v neděli proti Němcovi Dominiku Köpferovi (149.), který ve dvou setech porazil Argentince Nicolase Kickera (204.).

Menšík, který hraje v Praze na divokou kartu a už v prvním kole vyřadil nasazenou jedničku Radua Albota (112.), má zatím ve své sbírce pět titulů z turnajů ITF a v neděli bude mít možnost ji obohatit o premiérový vavřín z challengeru.

TK Sparta Prague Open (muži, CZE, 73 000 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (333.) – Alejandro Moro Caňas (ESP, 309.) 6:2, 7:5
Dominik Köpfer (GER, 149.) – Nicolás Kicker (ARG, 204.) 6:4, 6:3

Finále čtyřhry
Libietis (LAT), Reese (USA) – Added, Olivetti (oba FRA) 4:6, 3:6