Denní menu, 13.5.2023: Utkání Lehečky v Římě přerušil déšť. Havlíčková největší finále kariéry nevybojovala

- Redakce

Nejlepší český tenista současnosti Jiří Lehečka vstoupil do turnaje v Římě a snaží se hodit za hlavu předchozí nezdar z Madridu, kde při svém debutu prohrál hned první zápas. Jeho duel byl ale v průběhu třetí sady přerušen kvůli dešti. Lucie Havlíčková na turnaji ITF v Trnavě nevybojovala největší finále kariéry. Pokračoval také pražský challenger, do finále TK Sparta Prague Open postoupil Jakub Menšík.

Češi v akci

Zápas Lehečky přerušen ve třetím setu
Déšť v sobotu dál trápí pořadatele turnaje v italském Římě. Jedním ze zápasů, které musely být v podvečer přerušeny, bylo střetnutí mezi Jiřím Lehečkou (39.) a Fabianem Marozsanem (135.). Utkání bylo pozastaveno za stavu 6:4, 1:6 a 1:2 v neprospěch Lehečky, přičemž maďarský tenista má výhodu brejku.

Český favorit vstoupil do utkání velmi dobře, v prvním setu nečelil ani jednomu brejkbolu a po úspěchu na returnu v devátém gemu úvodní dějství dopodával. Ve druhém setu však Lehečkovi servis odešel a třikrát si ho prohrál. Paradoxně jediný gem, který získal, vybojoval při podání Marozsana. ,

Maďarský hráč přitom navázal na svůj výkon ze druhé sady i v rozhodujícím setu. Ve třetí hře, těsně předtím, než začalo pršet, prorazil Lehečkovi servis a ujal se vedení 2:1.

Havlíčková do největšího finále kariéry nepostoupila
Lucie Havlíčková (270.) na turnaji ITF W100 v Trnavě končí v semifinále, poté co podlehla Belgičance Greet Minnenové (136.) po setech 4:6, 4:6. Osmnáctiletá česká tenistka na slovenském antukovém turnaji usilovala o postup do největšího finále kariéry, na o sedm let starší soupeřku ale nestačila.

V prvním setu Havlíčková nejprve dobře zareagovala na brejk soupeřky ve třetím gemu a rychle si vzala ztracené podání zpět, ale když Minnenová prolomila v sedmé hře její podání znovu, odpověď už nenašla. Ve druhém setu Havlíčková od stavu 2:2 prohrála tři gemy v řadě, z toho dva při svém podání. Za stavu 2:5 pak talentovaná Češka odvrátila tři mečboly a soupeřku následně dokázala brejknout, jenže o dva gemy později už Belgičanka svůj celkově čtvrtý mečbol utkání proměnila.

I přes semifinálový nezdar si Havlíčková v žebříčku WTA výrazně polepší. Vytvoří si znovu po týdnu nové maximum, měla by se pohybovat okolo 223. místa.

Detiuc vybojovala druhý největší titul kariéry
Slovenská Trnava se dočkala své české šampionky! Úspěchu dosáhla v sobotu Anastasia Detiuc, která spojila síly s Ruskou Aminou Anšbaovou. Česko-ruská dvojice ve finále porazila Estelle Cascinovou z Francie a Suzan Lamensovou z Nizozemska po hodině a půl 6:3, 4:6, 10:4.

Detiuc, která největší titul kariéry vybojovala loni s Miriam Kolodziejovou na turnaji WTA v italské Parmě, získala v Trnavě druhý největší trofej, když vůbec poprvé vyhrála akci kategorie ITF W100. Celkově se jedná už o její osmnáctou deblovou trofej a ve světovém žebříčku si polepší na 79. místo.

ATP/WTA

Internazionali BNL d'Italia, Řím (muži, ITA, 7 705 780 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (39.) – Fabian Marozsan (HUN, 135.) 6:4, 1:6, 1:2x odloženo

Internazionali BNL d'Italia, Řím (ženy, ITA, 3 572 618 USD, antuka)
3. kolo dvouhry
Coco Gauffová (USA, 5.) – MARIE BOUZKOVÁ (38.) odloženo

1. kolo čtyřhry
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – Kičenoková (UKR), Zimmermannová (BEL) 6:7(3), 6:3, 6:10
Linetteová (POL), VONDROUŠOVÁ – Č. Čchan, L. Čchan (obě CHN) odloženo
Alexandrovová, Potapovová – KOLODZIEJOVÁ, Zvonarevová odloženo

Challenger Tour

TK Sparta Prague Open (muži, CZE, 73 000 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (333.) – Alejandro Moro Caňas (ESP, 309.) 6:2, 7:5

Turnaji se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

ITF World Tennis Tour

Empire Tennis Academy Open 2023, Trnava (ženy, SVK, 100 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
LUCIE HAVLÍČKOVÁ (270.) – Greet Minnenová (BEL, 136.) 4:6, 4:6

Finále čtyřhry
Cascinová (FRA), Lamensová (NED) – Anšbaová, DETIUC 3:6, 6:4, 4:10