Vondroušová řádila v Římě! Někdejší grandslamové šampionce ve 2. kole povolila jediný gem

- Petr Sumbal

Markéta Vondroušová předvedla ve druhém kole turnaje WTA 1000 v Římě takřka bezchybný výkon, když porazila vítězku US Open z roku 2019 Biancu Andreescuovou po setech 6:0, 6:1. Česká tenistka pokračovala v dobré formě z posledních týdnů a v utkání po celou dobu jasně dominovala. V celém zápase nečelila jedinému brejkbolu, sama si naopak vypracovala dvanáct brejkových příležitostí a polovinu z nich využila. Ve třetím kole čeká Vondroušovou střet se světovou osmičkou Marií Sakkariovou z Řecka.

Markéta Vondroušová předvedla ve druhém kole významného antukového turnaje dost možná svůj nejlepší letošní výkon, když doslova smetla z kurtu 31. tenistku žebříčku WTA Biancu Andreescuovou. Vondroušová dominovala zejména při svém podání. Na pomalé římské antuce sice zaznamenala jen jedno eso, ale připsala si 76% úspěšnost prvního podání a chlubit se mohla také tím, že po prvním servisu z 22 výměn prohrála pouze dvě (úspěšnost 91 %).

23letá česká tenistka se prezentovala svým typickým pestrým tenisem, který ne každé soupeřce voní a jak se ukázalo, o rok mladší Andreescuové nesedl vůbec. Už ve třetím gemu zápasu zaujal parádní kraťas české hráčky a v podobném stylu deptala finalistka French Open z roku 2019 svou soupeřku i dál.

Vondroušová se v minulosti trápila s četnými zdravotními problémy, ale v posledních týdnech jí zdraví konečně drží, což se projevuje také na jejích výkonech. Na prestižních amerických turnajích v Miami a Indian Wells si shodně zahrála osmifinále, poté pomohla dvěma vítězstvími českému týmu v kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové a následně v Madridu došla z kvalifikace do druhého kola.

V Římě nejprve zdolala po třísetové bitvě nebezpečnou estonskou veteránku Kaiu Kanepiovou (71.) a teď i bývalou světovou čtyřku a někdejší grandslamovou šampionku Andreescuovou.

„Jediná pozitivní věc na operacích je ta, že když se poté vrátím, jsem ohromně vděčná, že jsem zpátky na kurtech. Díky tomu si vždycky uvědomím, jak moc tenis vlastně miluju,“ nechala se Vondroušová slyšet v rozhovoru pro oficiální web WTA. „Teď mě nic nebolí, což je pro mě nejdůležitější,“ přidala dobrou zprávu Vondroušová, které se v Římě v minulosti dařilo, v roce 2019 si zde zahrála čtvrtfinále a o rok později dokonce semifinále.

Celková bilance Vondroušové v této sezóně zní dvacet výher a sedm porážek, přičemž chlubit se může zejména hned dvěma skalpy dlouhodobé členky první světové desítky Uns Džábirové (7.).

Na žebříčku patří i přes povedené první čtyři měsíce sezóny Vondroušové až 70. příčka, v následujících týdnech by už se ale stříbrná olympijská medailistka z Tokia mohla světovým rankingem posunout výrazně vzhůru. V minulé sezóně totiž musela bývala světová čtrnáctka takřka celou antukovou a kompletní travnatou část sezóny kvůli bolavému zápěstí vynechat, na kurtech loni absentovala od dubna až do října.

Ve třetím kole římského turnaje Vondroušová narazí na Marii Sakkariovou (8.), se kterou se dosud neutkala. Řecká hráčka ve druhém kole zdolala ve dvou setech Barboru Strýcovou.