Druhá stovka na dosah! Havlíčková v Trnavě útočí na překonání dalšího milníku

- Jan Vojkůvka

Osmnáctileté Lucii Havlíčkové se na Slovensku v Trnavě velmi daří. Poté, co v březnu vyhrála tamní halový turnaj dotovaný částkou 60 tisíc dolarů, se prokousala na probíhající antukové akci s dotací 100 tisíc dolarů už do semifinále! Česká tenistka v pátečním čtvrtfinále otočila skóre zápasu proti Ukrajince Katarině Zavacké, kterou porazila 4:6, 6:3, 6:4, a zaútočí na největší finále kariéry. Navíc má nyní na dosah další kariérní milník, když zaútočí rovněž na posun do druhé stovky světa.

Trnava se zdá být místem zaslíbeným pro Lucii Havlíčkovou. Hráčka pražské Sparty už loni v říjnu hrála v tamním klubu TC Empire dva halové turnaje ITF a vybojovala postup do finále a semifinále. Ve skvělých výkonech v této destinaci přitom pokračuje i letos. V březnu totiž vybojovala svůj vůbec první profesionální titul a v sobotu si zahraje největší semifinále kariéry.

„Kdyby tu šlo hrát grandslam, tak bych tu hrála i grandslam,“ smála se Havlíčková. „Daří se mi tu už odmalinka, od nějakých čtrnáctek, ráda se sem vracím. Vždy asi dobré vzpomínky vyplavou na povrch a pak je to vidět na hře.“

Na probíhající trnavské stovce si už ve čtvrtek připsala enormně cenný skalp, když porazila 97. tenistku světa Annu Karolínu Schmiedlovou a vybojovala vůbec první výhru nad členkou Top 100. V pátek na tuto výhru navázala a pokořila po 156 minutách boje Ukrajinku Katarinu Zavackou 4:6, 6:3 a 6:4.

„Nezačala jsem dobře, v prvním setu mi to uteklo a už se mi to nepodařilo otočit. Pak jsem ale v obou setech vedla, a i když podmínky nejsou úplně ideální a poprchává, tak se mi kupodivu hrálo docela v pohodě a nějak jsem s tím neměla problém,“ hodnotila Havlíčková své vystoupení v semifinále s tím, že jí soupeřka dělala problémy zejména svým bekhendem.

Poté, co si soupeřky ukořistily po jednom setu, se ve třetím dějství Havlíčková dokázala zkoncentrovat na servis, Zavacké odvrátila její jediný brejkbol a de facto rozhodla o svém vítězství hned v první hře třetí sady. Povedlo se jí totiž hned zkraje prorazit Ukrajince podání a výhodu tohoto brejku si donesla až do koncovky.

Postupem do semifinále si Havlíčková zajistila výrazné vylepšení svého dosavadního kariérního maxima. Ve světovém žebříčku se aktuálně 270. tenistka světa vyhoupne poblíž 225. pozice. A může být ještě lépe. Pokud by dokázala uspět i v sobotním semifinále, zaútočila by na premiérový posun do druhé stovky světa, čímž by pokořila další významný kariérní milník.

O postup do největšího finále kariéry si Havlíčková zahraje s pětadvacetiletou Greetje Minnenovou z Belgie. Momentálně 136. hráčka světa plní v Trnavě roli nasazené čtyřky.