Madridští pořadatelé se omluvili za svůj finálový přešlap. Po čtyřech dnech

- Filip Lefenda

Fiasko okolo nešťastného kroku španělských organizátorů v Madridu zřejmě dostává definitivní tečku. Na jejich adresu mířila kritika zejména poté, co neumožnili finalistkám ženské čtyřhry pronést během závěrečného ceremoniálu tradiční řeč. Španělští pořadatelé se za svůj přešlap s odstupem času omluvili.

Deblový titul vybojovaly na prestižní antukové tisícovce v neděli Běloruska Azarenková s Brazilkou Haddad Maiovou. Ve finále porazily 6:1 a 6:4 nejvýše nasazené Američanky Gauffovou a Pegulaovou.

Po předání trofejí se aktérky chystaly pronést závěrečnou řeč, slovo ale k všeobecnému překvapení vůbec nedostaly. „Tohle je automatické i na těch nejmenších turnajích s dotací několika tisíc dolarů. V jakém století to žijeme? Na co mysleli, když se takto rozhodli?“ zlobila se devětadvacetiletá Pegulaová, jež je na žebříčku současně singlovou i deblovou trojkou.

Kritikou nešetřily nejen zbylé aktérky zápasu, ale i další hvězdy bílého sportu spolu s fanoušky. Podle některých mělo jít dokonce o jakousi formu odplaty za to, že se už v průběhu turnaje šířily ze strany ženských účastnic nejrůznější stížnosti.

Pořadatelé se proto s odstupem čtyř dnů rozhodli zareagovat. „Upřímně se omlouváme všem hráčům, hráčkám i fanouškům, kteří od letošního podniku v Madridu očekávali více,“ píše se na oficiálním twitterovém účtu akce, jenž cituje slova výkonného turnajového ředitele Gerarda Tsobaniana.

Ten se měl údajně napřímo omluvit i všem aktérkám ženského finále. „Nedat jim šanci oslovit po utkání fanoušky bylo nepřijatelné. Udělali jsme chybu a už se nikdy nebude opakovat,“ slíbil s tím, že se situací zabývají v Madridu interně i ve spolupráci s WTA.

Ne všichni ale tato slova vnímají jako upřímná. „Udělali to schválně. Celá omluva je jen naoko,“ napsal na sociální sítě jeden z fanoušků, jehož názor je hojně sdílen. Jiní zase poukazují na to, že s omluvou by měl v prvé řadě přijít sám turnajový ředitel Feliciano López. Ten ale místo toho raději píše na své profily příspěvky o fotbalu.