První skalp TOP 100 a vyřazení jedničky! Havlíčková řádí na Slovensku

- Radek Štohl

Slovenské podmínky jí sedí perfektně! Lucie Havlíčková (270.) to znovu potvrzuje tento týden v Trnavě, kde na antukovém stotisícovém turnaji kategorie ITF postoupila už do čtvrtfinále dvouhry. A to bez ztráty jediného setu! Dnes odpoledne navíc vyřadila domácí nasazenou jedničku Annu Karolínu Schmiedlovou (97.), kterou přehrála po sadách 7:5, 6:2. Havlíčková díky této výhře zapsala první skalp nad hráčkou elitní stovky.

Členka pražské Sparty se rozjela výborně, hned ve třetí hře využila první brejkbol zápasu. Slovenská protihráčka dala o sobě vědět v osmém gemu, ve kterém srovnala na 4:4. Česká naděje se nenechala rozhodit, v jedenácté hře podruhé v utkání uspěla na returnu. Set dopodávala díky čisté hře.

Vítězka úvodního setu byla ve druhém dějství lepší hráčkou, hned v prvním gemu si vytvořila dvě šance na returnu, které ještě nevyužila. Ve třetí a páté hře už získala brejk, zápas ukončila při vlastním podání po třetím využitém mečbolu.

„Soupeřka dnes hrála velmi dobře, padalo jí to tam. Bylo to proti ní těžké. Navíc jsem nehrála nejlépe,“ smutnila po konci zápasu domácí hvězda.

Osmnáctiletá Havlíčková tak Schmiedlové oplatila porážku ze semifinále loňského turnaje v Trnavě, tehdejší podnik se však konal na tvrdém povrchu.

„Loni jsem hrála lépe, lépe jsem reagovala na rychlé míčky soupeřky. Nyní jsem předváděla horší tenis, protihráčce to tam více padalo v rozhodujících chvílích,“ srovnala Slovenka oba dosavadní vzájemné zápasy.

Lucie Havlíčková se ve čtvrtfinále utká s někdejší 103. hráčkou žebříčku dvouhry Katarinou Zavackou (248.).

O čtvrtfinále dvouhry dnes také bojovaly Anna Sisková (354.) a Ivana Šebestová (653.), obě Češky ale vypadly.

ITF World Tennis Tour

Empire Tennis Academy Open 2023, Trnava (ženy, SVK, 100 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 97.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (270.) 5:7, 2:6