TK Sparta Prague Open: Bartoň s Menšíkem ustáli české derby. Gengel odvrátil dva mečboly

- Redakce

Antukový challenger na pražské Spartě nabídl ve čtvrtek zbylá osmifinále dvouhry a kompletní čtvrtfinále čtyřhry. Do singlového dění tentokrát žádný domácí zástupce nezasáhl, v deblu se ale představilo hned sedm Čechů. Atraktivní derby obstarali Hynek Bartoň s Jakubem Menšíkem proti Zdeňkovi Kolářovi s Adamem Pavláskem, z postupu se překvapivě radovali Bartoň s Menšíkem. Do semifinále prošli také Marek Gengel s Ukrajincem Vitalijem Sačkem, kteří proti nasazeným dvojkám otočili ze stavu 6:7, 2:5, přičemž odvrátili dva mečboly. Ve čtvrtfinále skončili Andrew Paulson s Petrem Nouzou.

Bartoň s Menšíkem vyřadili i debl Kolář, Pavlásek
Hynek Bartoň s Jakubem Menšík na challengeru TK Sparta Prague Open postoupili už do semifinále čtyřhry. Domácí dvojice startující na divokou kartu po úterním skalpu nasazených jedniček zvládla i čtvrteční odpolední zápas proti českému deblu Zdeněk Kolář, Adam Pavlásek, který porazila po setech dvakrát 6:4.

Bartoň s Menšíkem v prvním setu prohrávali 0:2, ztracené podání si ale vzali zpátky, v devátém gemu sady získali druhý brejk. Ve druhém dějství sice přišli o brejk ze sedmé hry, okamžitě se jim ale podařil rebrejk.

„Na konci druhého setu bylo klíčové zachovat čistou hlavu. Jak nám vzali podání, tak Kuba pak brutálně returnoval, dal nám brejk nahoru. Bylo to rozhodující,“ zdůraznil Bartoň.

„Adam Pavlásek je deblista, Zdeněk Kolář má teď velice dobrou formu. Poslední dva turnaje navíc odehráli spolu, byli sehraní. My naopak spolu hrajeme po delší době,“ poukázal Menšík na konec září uplynulého roku. „Takový skalp se vždy cení,“ dodal jedním dechem talentovaný Čech.

Gengel ve čtyřhře vyřadil nasazené dvojky. Otočil ze stavu 6:7, 2:5
Marek Gengel je třetím českým semifinalistou challengeru TK Sparta Prague Open. Domácí tenista a jeho deblový parťák Vitalij Sačko ve čtvrtečním čtvrtfinále vyřadili druhý nasazený pár Andreozzi, Duran po sadách 6:7(5), 7:5, 10:7.

Gengel se Sačkem v prvním setu stáhli manko brejku, ve zkrácené hře pak otočili z 0:4 na 5:4, poslední tři míčky sady patřily jejich soupeřům. Ve druhém setu už prohrávali 2:5, v devátém gemu na returnu odvrátili dva mečboly. Zápas dotáhli do supertiebreaku. Přetahovaná nakonec lépe dopadla právě pro domácí duo, které využilo druhý mečbol. V boji o finále vyzvou třetí nasazenou dvojici Added, Olivetti.

Nouza s Paulsonem do semifinále neprošli
Petr Nouza s Andrew Paulsonem skončili ve čtvrtfinále čtyřhry challengeru TK Sparta Prague Open. Domácí debl v zápase o semifinále prohrál s dvojicí Libietis, Reese po sadách 3:6, 6:7(3).

Nouza s Paulsonem hned ve druhé hře přišli o vlastní podání. Čtvrteční soupeři si následně čtyřikrát v řadě prolomili servis, což také rozhodlo o vítězi prvního setu. Češi ve druhém dějství vedli 3:1, o výhodu brejku ale hned přišli. V tiebreaku ztratili dvoubodové vedení, závěr zápasu jednoznačně patřil jejich soupeřům.

TK Sparta Prague Open (muži, CZE, 73 000 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Norbert Gombos (SVK, 133.) – Šintaro Močizuki (JPN, 213.) 6:7(8), 6:7(2)
Alejandro Moro Caňas (ESP, 309.) – Zachary Svajda (USA, 228.) 6:4, 2:6, 6:4
Guido Andreozzi (ARG, 298.) – Lukáš Klein (SVK, 136.) 7:5, 3:6, 3:6
Dominik Köpfer (GER, 149.) – Evan Furness (FRA, 288.) 7:6(6) skreč Furness 

Čtvrtfinále čtyřhry
Johnson (GBR), Verbeek (NED) – Added, Olivetti (oba FRA) 3:6, 4:6
BARTOŇ, MENŠÍK – KOLÁŘ, PAVLÁSEK 6:4, 6:4
Libietis (LAT), Reese (USA) – NOUZA, PAULSON 6:3, 7:6(3)
GENGEL, Sačko (UKR) – Andreozzi, Duran (oba ARG) 6:7(5), 7:5, 10:7