Finále BJKC se opět uskuteční v Evropě. ITF udělila jednu divokou kartu

- Marek Bartošík

Finále letošního Poháru Billie Jean Kingové už zná místo konání i kompletní seznam účastnických týmů. Ve španělské Seville bude hrát v termínu 7.–12. listopadu opět dvanáct reprezentací včetně Polska, které dostalo divokou kartu od Mezinárodní tenisové federace (ITF). Nepotvrdily se tak spekulace, podle kterých se mohlo vyvrcholení nového BJKC poprvé uskutečnit v Číně (loni se hrálo v Glasgow, předloni v Praze).

Devět týmů včetně České republiky si zajistilo start na finálovém turnaji BJKC díky úspěchu v kvalifikaci, protagonistky loňského finále ze Švýcarska a Austrálie měly účast jistou automaticky. Posledním dvanáctým týmem, který bude zápolit v Seville, se stalo Polsko, jež v dubnové kvalifikaci podlehlo Kazachstánu.

Polsko tehdy doplatilo na absenci světové jedničky Igy Šwiatekové, nyní ale dostalo od ITF druhou šanci. Kvalifikaci naopak zvládly kromě Kazašek a Češek také Španělky, Francouzky, Kanaďanky, Američanky, Italky, Němky a Slovinky.

Dvanáct týmů bude opět rozděleno do čtyř tříčlenných skupin, přičemž vítězky každé skupiny postoupí do semifinále. Češky loni v Glasgow skončily právě v semifinále, kde podlehly pozdějším šampionkám ze Švýcarska.