Pořadatelé umlčeli finalistky. V jakém století to žijeme? zlobí se světová trojka. Zuří i další hvězdy

- Filip Lefenda

Prestižní tisícovka v Madridu zná od víkendu své šampiony, přesto se o tomto podniku nadále mluví. Spíše než vítězové se přitom skloňuje kontroverzní finále ženské čtyřhry, resp. situace, která po něm nastala. Pořadatelé v čele s turnajovým ředitelem Felicianem Lópezem neumožnili párům na kurtu pronést tradiční řeč.

Z deblového titulu se ve španělské metropoli radovaly vcelku překvapivě Běloruska Viktoria Azarenková s Brazilkou Beatriz Haddad Maiovou. Obě jmenované spolu přitom startovaly bok po boku vůbec poprvé a na akci kategorie WTA 1000 nepatřily ani k nasazeným dvojicím. Přesto dokázaly dokráčet postupně až do finále, v němž si vyšláply i na favorizovaný americký tandem Cori Gauffová, Jessica Pegulaová.

Radost z úspěšného týdne ale všem aktérkám následně pořádně zhořkla. Pořadatelé, kteří byli v průběhu turnaje pod palbou kritiky, se uchýlili k nečekanému kroku – nedopřáli finalistkám tradiční závěrečnou řeč.

„To, co se stalo po utkání, bylo opravdu zklamáním. S Vikou jsme v hráčské radě, a proto jsem tak nějak tušila, že se k něčemu schyluje. Absolutně mě ale nenapadlo, že bychom byly umlčeny,“ divila se s odstupem času Pegulaová, aktuálně singlová i deblová světová trojka.

„Prostor pro závěrečnou řeč dostávají finalisté automaticky i na těch nejmenších turnajích s dotací několika tisíc dolarů. V jakém století to žijeme? Na co mysleli, když se takto rozhodli?“ zlobila se devětadvacetiletá Američanka v rozhovoru pro portál tennismajors.com.

Šlo o odplatu? Mnohým hráčkám se nelíbilo, že je pro mužskou část turnaje vyčleněno více peněz než pro ženskou. Pozdvižení pak u některých vyvolal rozdílný přístup v oslavách narozenin Carlose Alcaraze a Aryny Sabalenkové. Zatímco mužská světová dvojka dostala ke svým dvacetinám obrovský dort přímo na kurtu, ta ženská vyfasovala podstatně menší a pouze v šatně.

Báli se Španělé v čele s Felicianem Lópezem další kritiky? „Jejich chování hovoří samo za sebe. Když nám řekli, že nebudeme moci během předávání trofejí promluvit, byly jsme naštvané,“ přiznala Pegulaová.

Zaskočena byla také její o deset let mladší krajanka. „Nedostala jsem po finále možnost mluvit,“ napsala na Twitter smutná Gauffová a poděkovala spoluhráčce i fanouškům alespoň v online prostoru.

Nazlobené byly pochopitelně také vítězky. „Je opravdu těžké vysvětlit synu Leovi, že ho máma nemůže během ceremoniálu ani pozdravit,“ napsala Běloruska Azarenková.

Svých kolegyň se následně zastala třeba Uns Džábirová, loňská turnajová vítězka ve dvouhře, jež letos vinou trhliny v lýtku na akci nestartovala. „Je opravdu nešťastné, že nedostaly šanci oslovit publikum a pogratulovat soupeřkám. Smutné a nepřijatelné,“ napsala hvězdná Tunisanka na sociální sítě.