Fotka s mejkapem i bez. Nedělejme si obrázek z toho, co vidíme na Instagramu, upozorňuje Martincová

- Jan Vojkůvka

Sociální sítě jsou jako oheň. Ten je také dobrým sluhou, ale zlým pánem. Nadužívání sociálních sítí jako Facebook, Twitter, nebo Instagram, může výrazně zkreslovat realitu. Podle Terezy Martincové je nesmírně důležité, aby si lidé nedělali první dojem právě ze sociálních sítí, na kterých řada uživatelů vytváří pomyslná alter ega, která s realitou nemají mnoho společného. A přichází tím o mnohé zážitky, které by mohli prožít, kdyby na chvíli odložili telefon.

„Poslední dobou jsem z toho instáče nějaká přešlá. Nevím proč, ale přijde mi, že se z toho stává místo, kde se lidi předháněj, kdo má co lepší, kdo líp vypadá, kdo má víc, kdo byl na lepším místě, a tak nějak to nemá nic společného s realitou,“ napsala Martincová na svém Instagramu o víkendu. Ze současného trendu, kdy sociální sítě mají prakticky nadvládu nad koníčky většiny lidí, není zrovna nadšená.

„Když je nějaká akce, tak rychle to vyfotit, že jsem tam byl, aby všichni viděli, kde a na jakém místě jsem,“ pokračovala Martincová, která rovněž poznamenala, že kvůli sociálním sítím přicházíme o spoustu zážitků i kvalitně strávený čas. „Všimla jsem si toho včera na sobě, když jsem jela do přírody s babičkou za tetou a strejdou, kteří mají pejsky. Měli jsme naprosto úžasně strávený čas a došla mi jedna věc. Ani jednou mě nenapadlo vytáhnout telefon a fotit, nebo natáčet. Prostě to bylo tak super, že mě to ani nenapadlo.“

„Je to ještě vlastně vůbec v dnešní době normální? Když je vám dobře a užíváte si něco, to nefotit, nebo nenatáčet?“ zamyslela se 95. hráčka světového žebříčku. Podle Martincové je důležité, aby lidé nesledovali sociální sítě s tím, že podle toho, co na nich najdou, si udělali o sledovaném člověku obrázek a podlehli prvnímu dojmu, který může být zcela odlišný.

„Myslím, že bychom si neměli dělat obrázek podle toho, co vidíme na Instagramu a kdo jak žije. Stejně si tam dáváme všichni jenom to, jak sami chceme, aby nás ostatní viděli. Tak na to nezapomínejte,“ upozornila česká tenistka, která na přiložených fotografiích ukázala, jak se realita může lišit, když na jednom obrázku byla nalíčená, upravená a s použitým filtrem, a na druhé fotce bez make-upu a instagramového filtru.

„S kůží na trh. To si sem asi ani já sama dávat nechci. Proč je to na druhé fotce a ne na první, chápeme všichni,“ podotkla se smíchem. „Abychom se chápali, jaký to je rozdíl. Pořád stejný člověk,“ dodala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tereza Martincova_official (@terezamartinec)

Česká tenistka vstoupí v pondělí do kvalifikace turnaje WTA 1000 v italském Římě a proti Australance Jaimee Fourlisové se pokusí přerušit sérii tří porážek. V minulé sezoně dokázala v Římě projít kvalifikací a obdobný úspěch by se jí hodil i tentokrát. Zkraje června totiž odepíše 110 bodů za semifinále v Nottinghamu a hrozí tedy, že znovu klesne mimo první světovou stovku, do které se pak bude muset znovu prokousávat zpět.