Vyhořelá ve 21 letech? Někdejší grandslamová semifinalistka kvůli mentálnímu zdraví přerušila kariéru

- Petr Sumbal

„Už to dál nešlo, od tenisu si potřebuji odpočinout.“ Tak nějak by se dal ve stručnosti shrnout nečekaný vzkaz, který napsala americká tenistka Amanda Anisimová do svého příspěvku na Instagramu. 21letá hráčka se v letošní sezóně herně trápila a velký vliv na její neuspokojivé výkony mělo dle jejích slov špatné psychické zdraví.

Anisimová prožila povedenou první polovinu minulé sezóny. Hned zkraje roku 2022 na sebe upozornila vítězstvím na turnaji v Melbourne a poté si zahrála ještě semifinále v Charlestonu nebo čtvrtfinále na slavném Wimbledonu.

Poté však, jako když utne.

Přechod z trávy na americké betony se Anisimové moc nepovedl a nepovedené období vyvrcholilo koncem už v prvním kole na domácím US Open.

Trápení Anisimové se přeneslo i do současné sezóny. Bývalá 21. hráčka světa letos odehrála jedenáct utkání a z toho jen třikrát dokázala zvítězit. Jak se kupila jedna porážka za druhou, schytávalo to tenistčino mentální zdraví. Ne nadarmo se říká, že úspěch v tenise je z velké části právě o hlavě.

I proto si mladá tenistka řekla, že dál už se trápit nebude a na kurty se vrátí teprve tehdy, až se bude cítit mentálně zcela zdráva.

„Už od léta 2022 bojuji s mým mentálním zdravím a pocitem vyhoření,“ svěřila se na Instagramu Anisimová. „Účast na turnajích se pro mě stala neúnosnou. Nyní je pro mě prioritou mé psychické zdraví, od tenisu si na nějakou chvíli odpočinu,“ dodala vítězka dvou turnajů WTA a semifinalistka French Open z roku 2019.

„Vím, že mi tenis bude chybět a chci všem poděkovat za neutuchající podporu,“ zakončila Anisimová své nečekané prohlášení.

Američance momentálně náleží na žebříčku WTA 46. místo a brzy na tom bude ještě hůř, protože nebude obhajovat body za čtvrtfinále na turnaji v Římě a patrně ani ty za osmifinále na French Open. Otazník visí i nad Wimbledonem, kde Anisimová loni postoupila do čtvrtfinále.