Advantage Cars Prague Open: Bartůňková semifinále nezvládla. Debl přinesl tři české šampiony

- Redakce

Mužský i ženský podnik na pražské Štvanici vstoupil do finálového víkendu. V sobotu jsme poznali vítěze letošních turnajů ve čtyřhře a finalisty singlových turnajů. Do semifinále ženské dvouhry nastoupila Nikola Bartůňková, ale v souboji s žebříčkově lépe postavenou Španělkou neuspěla. Deblové finále mužského challengeru bylo čistě českou záležitostí, pro titul si došli Petr Nouza a Andrew Paulson. Ženskou šedesátku z okruhu ITF si podmanily Jesika Malečková (na fotografii vpravo) s Polkou Majou Chwaliňskou, které přehrály Anetu Kučmovou s Australankou Kaylah McPheeovou.

Finálové derby ovládli Nouza s Paulsonem
Challenger na pražské Štvanici nabídl v sobotu odpoledne domácí finálové derby. Z triumfu se radovali favorizovaní Petr Nouza s Andrewem Paulsonem, kteří porazili své krajany Jiřího Barnata s Janem Hrazdilem za pouhých 66 minut 6:4, 6:3.

Klíčem k triumfu bylo, že Nouza s Paulsonem neztratili ve finále ani jedno podání, odvrátili oba brejkboly a naopak se třikrát radovali na returnu.

Nouza s Paulsonem spolu odehráli letos už čtvrtý turnaj kategorie ATP Challenger Tour a vybojovali první společný titul na této úrovni. Loni se radovali z trofeje na okruhu ITF ve švýcarském Trimbachu.

Co se individuálních statistik týče, čtyřiadvacetiletý Nouza vybojoval svou druhou trofej na challengeru a celkově slaví osmnáctý profesionální titul ze čtyřhry. O tři roky mladší Paulson získal rovněž druhé prvenství na challengeru a celkově vybojoval svůj třináctý deblový primát.

„Zápas to byl vyrovnaný. Nebylo to tak jednoznačné, jak ten výsledek možná říká. Bojovalo se o každý balon, o každý gem. V prvním setu jsme jim vzali servis, ve druhém dokonce dvakrát. Ale v prvním setu jsme měli, co dělat, abychom udrželi své podání, dvakrát se hrál no AD,“ podotkl Paulson po finálovém utkání.

„Je to super úspěch, mám z toho velkou radost,“ uvedl Nouza, který se posune poprvé v kariéře do Top 200 na deblovém žebříčku. „Věděl jsem o tom, ale tolik to neřeším. Není mým cílem kariéry být do dvoustého místa. Ale beru to jako nějaký další krok a doufám, že budu pokračovat dál.“

Malečková s Chwaliňskou vyhrály pražský turnaj ITF
Jesika Malečková s Polkou Majou Chwaliňskou potvrdily na turnaji ITF v Praze roli favoritek a vybojovaly v sobotu titul. Ve finále si poradily po setech 6:0, 7:6(5) s česko-australskou dvojicí Anetou Kučmovou a Kaylah McPheeovou, které přitom ve druhé sadě vedly 5:3, ale nedokázaly sadu dopodávat.

Osmadvacetiletá Malečková vybojovala už svůj devatenáctý deblový titul na okruhu ITF, z toho šestý na šedesátce. Po boku Maji Chwaliňské se jedná o její druhý primát, poprvé s Polkou triumfovala loni na šedesátce v Istanbulu.

„Nastoupily jsme opravdu dobře. Nedělaly jsme chyby, hrály jsme aktivně a chodily jsme si pro to. Myslím, že vstup do zápasu jsme měly výborný,“ řekla k prvnímu setu Malečková. „Ve druhém jsme to měly 2:0, ale pak nám to trošku uteklo. Chtěly jsme je tlačit stejně jako v prvním setu, ale vznikaly z toho chyby. Naštěstí jsme to otočily.“

Bartůňkové v Praze skončila vítězná šňůra
Nikola Bartůňková (371.) se na turnaji Advantage Cars Prague Open do finále nepodívá, v semifinále totiž nestačila na Španělku Jessicu Bouzas Maneirovou (182.), jíž podlehla 0:6, 3:6.

České 17leté tenistce utkání vůbec nesedlo. První sadu ztratila za pouhých 25 minut a až v té druhé dokázala nasazené čtyřce alespoň částečně vzdorovat. Z 1:3 dokázala srovnat na 3:3, jenomže poté opět ztratila svůj servis, což pro ni ve výsledku znamenalo konečnou.

Bartůňkové skončila osmizápasová vítězná šňůra, která zahrnovala titul na turnaji v italském městě Santa Margherita Di Pula v minulém týdnu.

Advantage Cars Prague Open by Moneta, Praha (muži, CZE, 73 000 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
Lukáš Klein (SVK, 143.) – Sebastian Ofner (AUT, 130.) 6:7(4), 6:0, 3:6
Filip Krajinovič (SRB, 79.) – Dominic Stricker (SUI, 129.) 5:7, 7:5, 3:6

Finále čtyřhry
NOUZA, PAULSON – BARNAT, HRAZDIL 6:4, 6:3

Advantage Cars Prague Open by Moneta, Praha (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Darja Semenistá (LAT, 215.) – Tena Lukasová (CRO, 233.) 6:4, 7:6(2)
Jessica Bouzasová Maneirová (ESP, 182.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (371.) 6:0, 6:3

Finále čtyřhry
KUČMOVÁ, Mcpheeová (AUS) – Chwaliňská (POL), MALEČKOVÁ 0:6, 6:7(5)