Úspěch v Římě? Prestižní antukový turnaj bude mít opět bohatou českou účast

- Marek Bartošík

Tenisové cesty povedou příští týden do italského Říma! Ve věčném městě se za bohaté české účasti uskuteční společný turnaj kategorie ATP Masters 1000, respektive WTA 1000. Na římské antuce zabojují v hlavní soutěži o úspěch Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Marie Bouzková, Karolína Muchová, Linda Nosková, Linda Fruhvirtová, Markéta Vondroušová, Barbora Strýcová a také Jiří Lehečka. Do kvalifikačních bojů by měli zasáhnout Vít Kopřiva, Tomáš Macháč a Tereza Martincová.

Rovná tisícovka bodů čeká na šampiona i šampionku prestižního Internazionali BNL d'Italia, které začne kvalifikací už v pondělí 8. května. Startovní listina čítá hned 13 českých jmen, z toho rovných deset má jistou místenku v hlavní fázi. Rozšířený pavouk mužské i ženské dvouhry má 96 míst, 32 nasazených tedy bude mít na úvod stejně jako v Madridu volný los.

Na úspěchy z předchozích ročníků by ráda navázala Karolína Plíšková, která v Římě jednou triumfovala (2019) a dvakrát prohrála až ve finále (2020, 2021). V italské metropoli ráda hraje i Markéta Vondroušová, jež má na kontě jedno semifinále (2020) a jedno čtvrtfinále (2019).

Římským maximem světové desítky Petry Kvitové je „pouze“ čtvrtfinále z let 2012 a 2015. Jak ale česká lvice ukázala triumfem v Miami, počítat se s ní musí na všech turnajích. Pozornost si zaslouží i grandslamová šampionka Barbora Krejčíková, která při své jediné účasti v Římě před dvěma lety postoupila do osmifinále.

Zajímavé bude sledovat také počínání turnajových debutantů Lindy Noskové, Lindy Fruhvirtové a Jiřího Lehečky. Na první římskou výhru zaútočí při své druhé účasti povrchová univerzálka Karolína Muchová.

Loňský titul budou obhajovat Polka Iga Šwiateková a Srb Novak Djokovič. Chybět naopak budou desetinásobný šampion Rafael Nadal, domácí hvězda Matteo Berrettini nebo Švýcarka Belinda Bencicová. Turnaj vyvrcholí mužským finále v neděli 21. května, ženy budou zápolit o trofej o den dříve.