Advantage Cars Prague Open: Bartůňková vyřadila nasazenou dvojku! Svrčina i Kolář končí

- Redakce

Kombinovaný mužský a ženský turnaj Advantage Cars Prague Open by Moneta měl v pátek na programu čtvrtfinále dvouhry a semifinále čtyřhry. Sedmnáctiletá Nikola Bartůňková se blýskla skalpem nasazené dvojky Australanky Honové. Naopak Zdeněk Kolář nevyzrál na Slováka Kleina a Dalibor Svrčina podlehl po velké bitvě Švýcarovi Strickerovi. Jiří Barnat s Janem Hrazdilem zaskočili z pozice držitelů divokých karet už třetí favority a zahrají si na domácím challengeru o deblový titul proti Petrovi Nouzovi s Andrewem Paulsonem! Do finále čtyřhry postoupily na Štvanici po boku zahraničních parťaček Jesika Malečková a Aneta Kučmová.

Bartůňková skolila nasazenou dvojku
Nikola Bartůňková (371.) postoupila na pražském podniku ITF už do semifinále. V pátek si sedmnáctiletá Češka vyšlápla na druhou nejvýše nasazenou Priscillu Honovou (163.). O sedm let starší Australanku porazila za hodinu a půl po setech 6:3 a 6:4, ačkoliv ve druhém dějství prohrávala už 1:4.

„Jsem ráda, že jsem to zvládla. I když to nebyl tříseťák, byl to opravdu těžký zápas. Ve druhém setu jsem trochu ztratila koncentraci, soupeřka pak více riskovala. Musela jsem začít hru znova dirigovat,“ popsala utkání Bartůňková.

V součtu s vyhraným turnajem v Itálii zaznamenala Bartůňková už osmý triumf v řadě. Prodloužit bude moci tuto sérii opět v sobotu, kdy ji čeká semifinále proti Španělce Jessice Bouzasové (182.).

Svrčina prohrál bitvu se Strickerem
Dalibor Svrčina (219.) byl blízko postupu mezi nejlepší čtyřku, nakonec se ale loučí s challengerem na Štvanici ve čtvrtfinále. V něm nestačil český tenista na nasazenou sedmičku Švýcara Dominica Strickera (129.) po necelých dvou hodinách 6:4, 1:6 a 3:6.

Dvacetiletý Svrčina vedl ve třetím setu už 3:1 a později 3:2 a 40:15 při svém podání, závěr zápasu ale patřil mírně favorizovanému Švýcarovi. Ten vyzve v semifinále turnajovou jedničku Filipa Krajinoviče (79.) ze Srbska.

Kolář vítěznou sérii neprodloužil
Zdeněk Kolář (206.) osmou výhru v řadě nevybojoval. Vítěz ostravského challengeru prohrál ve čtvrtfinále turnaje stejné kategorie na pražské Štvanici se Slovákem Lukášem Kleinem (143.) po hodině a 46 minutách 3:6 a 5:7.

Český tenista ztratil na začátku první sady hned dvakrát podání, k úspěchu mu tak nestačil ani brejk ze třetí hry. Ve druhém dějství se jako první radoval na příjmu Klein, houževnatý Kolář ale okamžitě srovnal na 4:4. Na další ztrátu podání z jedenácté hry už ale zareagovat nedokázal. Šestadvacetiletý Čech se v novém vydání žebříčku posune přibližně na 170. místo.

Barnat s Hrazdilem si zahrají o challengerový titul
Jiří Barnat s Janem Hrazdilem si na domácím antukovém podniku Advantage Cars Prague Open zahrají o challengerový titul! Držitelé divokých karet, kteří spolu bok po boku startují na prvním turnaji, vyzráli i potřetí na velké papírové favority. V pátečním semifinále přetlačili ve třech setech 6:4, 3:6 a 10:7 Francouze Thea Arribagea s Hugem Gastonem.

V prvním setu otočili čeští tenisté nepříznivé skóre 0:3. V tom druhém pak dvakrát promarnili výhodu brejku a v rozhodující zkrácené hře náskok 6:3. Po čtyřech prohraných výměnách v řadě se ovšem Barnat s Hrazdilem blýskli od stavu 6:7 stejně početnou sérií vyhraných míčů.

„Začali jsme brejkem na 0:3, to je už taková naše klasika. První set jsme otočili, v tom druhém jsme se brejkovali. Utekli nám, naštěstí jsme to dotáhli v supertiebreaku,“ nechal se slyšet Hrazdil. „Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli na turnaji budeme hrát. Řekli jsme si, že si to jdeme užít. A zatím hrajeme parádně,“ dodal jeho parťák.

Nouza s Paulsonem zvládli derby
Barnata s Hrazdilem vyzvou ve finále čtyřhry na Štvanici Petr Nouza a Andrew Paulson. Češi dokázali v pátečním semifinále zdolat své krajany Zdeňka Koláře s Adamem Pavláskem, které porazili po velké bitvě 7:6(6), 4:6 a 10:4.

Pro Nouzu s Paulsonem se jedná už o čtvrtý společný challenger v této sezoně a po semifinále v Čennaí si tak dokázali v Praze vylepšit své letošní maximum.

„Byl to kvalitní zápas. V prvním setu byla od všech čtyř výborná úroveň. Ve druhém setu jsem si v jednom gemu vybral slabší chvíli a kluci toho využili. Supertiebreak jsme začali výborně, doplnili jsme se skvělými údery a dobře to pro nás dopadlo,“ hodnotil Nouza.

„Zápas to byl od všech čtyř solidní. V supertiebreaku jsme ale odskočili do hodně nadstandardní verze, což rozhodlo,“ doplnil jej Paulson.

Malečková si zahraje další finále
Jesika Malečková si druhým týdnem po sobě zahraje deblové finále. Po portugalském Oeiras, kde startovala v páru s krajankou Voráčovou, zabojuje o první letošní trofej rovněž na domácím podniku Advantage Cars Prague Open. Spolu s Polkou Majou Chwaliňskou porazily v pátek hladce 6:2 a 6:1 další Češku Ivanu Šebestovou a Adrianu Reamiovou ze Spojených států.

Soupeřkami Malečkové a Chwaliňské v deblovém finále budou Aneta Kučmová a Kaylah Mcpheeová. Česko-australská dvojice přehrála v pátečním semifinále Rumunku Ilincu Dalinu Amarieiovou a Češku Anetu Laboutkovou po 61 minutách 6:3 a 6:2, když odvrátila všech sedm brejkbolů.

„Z naší strany to byl dobrý, stabilní zápas. Kromě začátku druhého setu nám to nikde výrazněji neuteklo, podaly jsme kvalitní a konzistentní výkon,“ těšilo Kučmovou po postupu do finále.

Advantage Cars Prague Open by Moneta, Praha (muži, CZE, 73 000 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Filip Krajinovič (SRB, 79.) – Dominik Köpfer (GER, 158.) 6:1, 6:2
ZDENĚK KOLÁŘ (206.) – Lukáš Klein (SVK, 143.) 3:6, 5:7
Sebastian Ofner (AUT, 130.) – Tomas Barrios Vera (CHI, 133.) 6:2, 7:5
DALIBOR SVRČINA (219.) – Dominic Stricker (SUI, 129.) 6:4, 1:6, 3:6

Semifinále čtyřhry
BARNAT, HRAZDIL – Arribage, Gaston (oba FRA) 6:4, 3:6, 10:7
NOUZA, PAULSON – KOLÁŘ, PAVLÁSEK 7:6(4), 4:6, 10:4

Advantage Cars Prague Open by Moneta, Praha (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Sada Nahimanaová (BDI, 244.) – Darja Semenistá (LAT, 215.) 4:6, 1:6
Ilinca Dalina Amarieiová (ROU, 519.) – Jessica Bouzasová (ESP, 182.) 3:6, 2:6
NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (371.) – Priscilla Honová (AUS, 163.) 6:3, 6:4
Rebecca Šramková (SVK, 245.) – Tena Lukasová (CRO, 233.) 2:6, 2:6

Semifinále čtyřhry
Chwaliňská (POL), MALEČKOVÁ – Reamiová (USA), ŠEBESTOVÁ 6:2, 6:1
KUČMOVÁ, Mcpheeová (AUS) – Amarieiová (ROU), LABOUTKOVÁ 6:3, 6:2