Souboj hvězd na challengeru. Duel velikánů ovládla bývalá světová jednička

- Jan Vojkůvka

Francouzský challenger v Aix-en-Provence nabídl divákům v rámci prvního kola hodně zajímavý souboj dvou hvězd a bývalých členů elitní desítky. Bývalý první hráč světa Andy Murray, který plní roli nasazené pětky, v něm vyzval bývalou světovou šestku Gaela Monfilse, jenž startoval díky divoké kartě. Brit si nakonec duel podmanil a vyhrál za 82 minut po setech 6:3, 6:2.

Pětatřicetiletý Murray se vypravil na svůj první challenger v této sezoně a slaví úspěšný vstup do hlavní soutěže. V úvodním kole velkého turnaje kategorie Challenger 175 prakticky nedal žádnou šanci domácímu showmanovi Monfilsovi, jenž ve 36 letech zkouší další ze svých comebacků po zranění. A zatím se mu vůbec nedaří, prohrál šestý ze sedmi odehraných zápasů.

Murray v prvním setu zapsal na konto dva brejky a úspěšně se vypořádal se ztrátou vedení, když v páté hře přišel o výhodu jednoho brejku. Po dalším úspěchu na returnu v šestém gemu však úvodní sadu doservíroval a ve druhém dějství už nenechal nikoho na pochybách, kdo je lepším hráčem na kurtu.

Od stavu 1:2 vybojoval britský tenista pět her v řadě, přičemž zápas zakončil čistou hrou na servisu. Zatímco tak Monfilsovo trápení dál pokračuje, Murray může ve Francii usilovat o návrat do první padesátky žebříčku.

Aktuálně 52. hráč světa totiž neměl dobrý vstup do antukové části sezony. V Monte Carlu i Madridu vypadl v prvním kole, a aby nabral zápasový rytmus před další akcí Masters v Římě a zejména před grandslamovým Roland Garros, vypravil se do Aix-en-Provence, kde vybojoval svou první antukovou výhru v sezoně.

Oproti tomu Monfils, jenž figuruje až ve čtvrté stovce světa a minulý týden startoval na challengeru v Ostravě, dál marně hledá formu. Po dlouhé absenci mezi srpnem 2022 a březnem 2023 se jeho comeback ani zdaleka nevyvíjí podle představ. Vyhrál totiž doposud jen jeden zápas (právě v Ostravě, kde mu soupeř skrečoval v prvním kole) a ještě ho během jeho návratu trápilo pravé zápěstí. Vypadá to, že na sklonku kariéry přišel skutečně razantní pokles jeho výkonnosti.