S tímhle sponzorem ne! Ruská hvězda musí z oblečení odstranit logo kontroverzní firmy

- Filip Lefenda

Veronika Kuděrmetovová na sebe během aktuálně hraného podniku v Madridu upoutala pozornost nejen svými výkony. Z úboru aktuálně druhé nejlepší Rusky na žebříčku bude muset dočasně zmizet logo sponzorské firmy, která se vinou války na Ukrajině octla na sankčním seznamu Evropské unie, a to minimálně během blížícího se Wimbledonu.

Ruští tenisté mohou oproti loňskému ročníku v All England Clubu letos startovat, avšak pod podmínkou přísné neutrality. „Pokud by se situace z předchozího ročníku opakovala, poškodila by zájmy hráčů, fanoušků, turnaje a celého britského tenisu,“ píše se v prohlášení Wimbledonu z konce března.

Rusové, a ostatně i Bělorusové, budou v Londýně hrát, tak jako na ostatních mezinárodních turnajích, pod neutrální vlajkou. Jejich účast přitom nesmí být finančně podpořena jejich státy, a to ani firmami napojenými na režimy těchto zemí.

Platí to pochopitelně rovněž pro Veroniku Kuděrmetovovou. Světová třináctka postoupila na aktuálně hraném podniku v Madridu už do čtvrtfinále. Tři třísetové maratony absolvovala v outfitu s logem firmy Tatněft, která je jejím sponzorem. A to je problém.

Na ruský ropný a plynárenský gigant, v jehož čele se nachází řada významných domácích politiků, uvalila Evropská unie loni v červnu sankce, a to kvůli jejímu zásobování tamější armády, a tedy i podpory ruské agrese na Ukrajině.

Z Británie již zaznívají rázné hlasy. Pokud se bude chtít Kuděrmetovová v zemi zúčastnit travnatých turnajů, bude muset logo ze svého úboru odstranit. „Uvědomuji si, že na Wimbledonu nebudu moci nastupovat s ruským logem. Pokud tam budu chtít hrát, budu ho muset dát pryč,“ vyjádřila se krátce k tématu šestadvacetiletá hráčka, jež je aktuálně druhou nejlepší Ruskou na žebříčku WTA.

Ukrajinská tenisová federace pak během minulého týdne upozornila na fakt, že má Kuděrmetovová smlouvu s CSKA, tedy ústředním sportovním klubem ruské armády.

„Prohlášení Mezinárodního olympijského výboru z 28. března uvádí, že ruští a běloruští sportovci, kteří mají kontrakt s ozbrojenými silami svých zemí, by se neměli účastnit mezinárodních sportovních akcí. V souladu s těmito doporučeními žádáme, aby bylo hráčům a trenérům, kteří tyto podmínky splňují, znemožněno startovat na tenisových akcích.“