VIDEO: Čím rozzuřil španělské fanoušky? Video odhalilo, proč Rune upadl v nemilost

- Jan Vojkůvka

Přestože je světová sedmička Holger Rune nesporným tenisovým talentem s obrovskými kvalitami, jeho chování umí být i vcelku kontroverzní. Potvrdil to i na Mutua Madrid Open, kde proti sobě poštval španělské publikum, které do té doby sice fandilo jeho soupeři Alejandrovi Davidovichovi Fokinovi, ale bylo férové. Od poloviny prvního setu však začalo být k Dánovi až nepřátelské. Co se vlastně stalo?

Španělské publikum umí být pořádně bouřlivé a na vlastní kůži to pocítil i dvacetiletý Holger Rune. Sedmý hráč světa se ve třetím kole utkal s domácím Alejandrem Davidovichem Fokinou a v průběhu první sady více než tříhodinové bitvy proti sobě poštval fanoušky, byť v tom byl trochu nevinně.

Na konci sedmého gemu Rune servíroval a trefil přímý bod. Davidovich protestoval, označil jeho servis za špatný a pak se hodně rozčiloval, když jestřábí oko podle něho kontrolovalo zcela jinou stopu míčku. Dokonce vyžadoval příchod supervizora, když v tu chvíli Rune přikročil poblíž zmíněné stopy, aby si ji prohlédl.

Publikum v tu chvíli začalo hlasitě bučet a od té doby Runeho provázela v utkání nepřátelská atmosféra. Diváci dokonce neváhali bučet mezi prvním a druhým servisem dánské hvězdy. Na sociálních sítí se objevily zmínky o tom, že šlápl na stopu či těsně vedle ní, což ale není pravda. Nohu měl zhruba půl metru od zmíněné stopy, publiku to však stačilo k tomu, aby Runemu dlouhý zápas znepříjemnili.

Bitva mezi oběma hráči se nakonec protáhla na více než tři hodiny a skončila zhruba hodinu po půlnoci. „Když se to stalo, lidé za mnou mnohem víc stáli. Cítil jsem jejich energii a říkal jsem si, že se mi nechce domů, že tento zápas chci vyhrát. Že nezáleží na tom, jestli mám křeče nebo cítím napětí ve svalech, prostě chci vyhrát,“ vrátil se Davidovich k inkriminované situaci. Nakonec zvítězil 7:6(1), 5:7 a 7:6(5).