Šestnáctiletý ruský úkaz drtí profesionálky. V Madridu je už v osmifinále

- Jan Vojkůvka

V sobotu oslavila Mirra Andrejevová teprve své šestnácté narozeniny. Jako dárek si nadělila vítězství dvakrát 6:3 nad světovou devatenáctkou Magdou Linetteovou a vylepšila si svou snovou letošní bilanci už na 16-0! Sobotní výhrou se probila senzačně už do osmifinále Mutua Madrid Open, kde bude hrát se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou. A cílí na další senzaci.

„Snažila jsem se prostě hrát svou hru a trochu ji dostat z rytmu. Občas jsem zahrála kraťas, ale je to strašně rychlá hráčka, takže jsem s tím přestala,“ řekla Andrejevová na adresu Linetteové, která její stopbaly úspěšně dobíhala a Rusku pak na síti přehrávala. „Ale snažila jsem se dál hrát agresivně a nějak jsem to dokázala,“ povídala s širokým úsměvem čerstvá oslavenkyně, která si v pouhých 16 letech zajistila posun do Top 150.

Nahání z tohoto hlediska Brendu Fruhvirtovou, které bylo 16 na začátku dubna a je nejlepší mezi tenistkami do 16 let (Fruhvirtová je v aktualizovaném pořadí na 135. místě, Andrejevová na 142. pozici).

Ačkoliv je věkem stále teprve juniorka a nikdy nevyhrála nějaký velký titul na juniorském okruhu ITF, hrát mezi mladými tenistkami už jí nic moc, kromě zápasového rytmu, nepřinese. Je juniorskou trojkou, letos se na všech třech odehraných turnajích (včetně Australian Open) probila do finále, a byť tituly nesbírala, dokonale si to vynahradila na profesionálním okruhu.

Mezi dospělými vyhrála už loni v singlu čtyři tituly včetně šedesátky v izraelském Meitaru. A letos na své výkony plynule navázala. Dokonce je však překonala, a to ve velkém stylu!

První turnaj mezi profesionálkami odehrála až v polovině dubna, kdy se z kvalifikace probila až k titulu na šedesátce ve švýcarském Chiassu. Andrejevová na cestě za svým pátým profesionálním titulem ztratila jen jeden set ve finále s domácí Celine Naefovou. A aby toho nebylo málo, hned další týden si podmanila další šedesátku ve švýcarské Bellinzoně, když tentokrát ztratila v pavouku s 64 hráčkami dva sety. Druhou trofejí v řadě se posunula na 194. místo světa a mohla se začít těšit na svůj výlet do španělského Madridu.

Od pořadatelů Mutua Madrid Open obdržela divokou kartu a důvěru v ní vloženou oplatila fantastickými výkony. Do hlavní soutěže vstoupila coby patnáctiletá tenistka a v prvním kole porazila 6:3, 6:4 Leylah Fernandezovou, 49. hráčku světa.

Ve druhém kole pak přetlačila po setech 7:6(6) a 6:3 světovou čtrnáctku Beatriz Haddad Maiovou, což už byla skutečně senzace. Brazilka sice není vyloženou antukářkou, ale i tak měla díky svým kvalitám mladičkou Rusku přejet. Nestalo se tak. A vyřadit Andrejevovou se pak nepovedlo ani světové devatenáctce Linetteové, která padla dvakrát 3:6.

Andrejevová vyhrála své šestnácté vítězství v řadě a mezi dospělými v této sezoně ještě neprohrála ani jeden zápas. Je přitom paradox, že mezi juniorkami má letos bilanci „pouze“ 15-3 a ani jednu singlovou trofej. Mezi ženami má už dva tituly a minimálně osmifinále turnaje WTA 1000 navrch!

„Vůbec jsem si nedokázala představit, že tu teď budu a bude mě čekat osmifinále proti Sabalenkové. Ale abych řekla pravdu, z úrovně své hry nejsem překvapená,“ usmívala se Andrejevová. „Vím, jak jsem schopná na kurtu hrát. Nemohu tedy říct, že bych byla ze své hry překvapená, ale na druhou stranu jsem vážně nečekala, že dojdu tak daleko.“

Ač bude Andrejevová proti Sabalenkové outsiderkou, do zápasu půjde uvolněná a nechá se překvapit, jak to dopadne. „Nemám, co ztratit. Prostě půjdu na kurt a pokusím se předvést svůj nejlepší tenis. Neleží na mě žádný tlak, naopak ona bude pod tlakem. Bude hrát proti šestnáctileté holce,“ řekla s tím, že Sabalenková musí vyhrát, zatímco ona jen může. Na pondělní zápas se tak nesmírně těší.

Pokud by Mirra Andrejevová v osmifinále náhodou uspěla, prodrala by se ve světovém žebříčku dokonce před svou osmnáctiletou sestru Eriku, která v Madridu vypadla už kvalifikaci. A i to je pro ni obrovská motivace. „Abych byla upřímná, občas spolu bojujeme hodně,“ smála se. „Ale ne, samozřejmě, že se hodně podporujeme. Máme k sobě hodně blízko, pomáháme si s tím, jak se chovat na kurtu a jak být stále lepší,“ dodala.