Ostra Group Open: Český šampion po 10 letech! Kolář nedal ve finále šanci Valkuszovi

- Redakce

AKTUALIZOVÁNO – Challenger v Ostravě má po deseti letech českého šampiona! Zdeněk Kolář (206.) navázal na úspěch Jiřího Veselého z roku 2013, když v nedělním finále na ostravské antuce porazil nebezpečného Maďara Mátého Valkusze (297.) po pouhé hodině a 12 minutách 6:3 a 6:2. Tenista z Bystřice nad Pernštejnem, který bojoval o titul v Ostravě už v roce 2016, tak poprvé ovládl singlový challenger na území České republiky.

Po předloňských triumfech v portugalském Oeiras, rumunských Jasech a polském Štětíně se Zdeněk Kolář dočkal singlového titulu z challengeru také na domácím turnaji!

Šestadvacetiletý Čech získal už ve druhém gemu finále proti Mátému Valkuszovi brejk a postupně si vypracoval vedení 4:1. Přestože jeho soupeř ztrátu podání v sedmém gemu vymazal a snížil na 3:4, Kolář si dalším úspěchem na returnu vytvořil klíčový náskok. V posledním gemu první sady ještě odvrátil brejkbol, načež využil první setbol.

Druhé dějství už měl tenista z Bystřice nad Pernštejnem pod kontrolou, když vzal soupeři v prvním a sedmém gemu podání a sám nečelil ani jednomu brejkbolu. V závěru proměnil svůj druhý mečbol.

„Jsem nesmírně rád, že se mi podařilo vyhrát. Hrál jsem dnes výborně, rychle, nekazil jsem. To, co jsem si připravil, mi fungovalo, za což jsem velice rád. Celý týden byl mimořádně povedený a nesmírně si toho vážím,“ okomentoval Kolář.

„Před finále jsem nebyl vůbec nervózní. Říkal jsem si, že když budu nervózní, lepší to nebude. Výborně jsem se odreagovával mimo kurt, podíval jsem se na televizi. Snažil jsem se si to celkově užívat a jsem moc rád, že to vyšlo,“ usmál se spokojený šampion.

Kolář, který má nyní ve sbírce čtyři singlové trofeje z challengerů, získá za ostravský triumf 75 bodů do žebříčku ATP, měl by si tedy polepšit o přibližně 30 míst. O další úspěchy bude usilovat už příští týden na challengeru na pražské Štvanici.

Ostra Group Open by Moneta, Ostrava (muži, CZE, 73 000 EUR, antuka)
Finále dvouhry
ZDENĚK KOLÁŘ (206.) – Máté Valkusz (HUN, 297.) 6:3, 6:2


Galerie