S novými raketami až pro titul. Ztráta setu mi paradoxně zachránila finále, směje se Štruplová

- David Schlegel, Filip Lefenda

Julie Štruplová si minulý týden zahrála v Antalyi už třetí letošní finále. Zatímco v předchozích dvou případech souboj o titul na turecké antuce nezvládla, tentokrát už se mohla osmnáctiletá Češka radovat. „Přijela jsem se zde rozehrát s novými raketami. Jsem ráda, že se do toho zase dostávám. Teď se chci připravit na léto a zahrát si na antuce i turnaje vyšší kategorie. Vracet se opět na patnáctky už nemám v plánu,“ říká v rozhovoru pro Tenisový svět aktuálně 453. hráčka světového žebříčku.

V Antalyi jste vyhrála svůj druhý titul mezi dospělými. Cesta k němu asi nebyla jednoduchá, sehrála jste spoustu třísetových zápasů…
Na turnaj jsem se jela rozehrát na dva týdny s novými raketami. První týden nebyl podle mých představ. Měla jsem problémy se zády, s nimiž se potýkám doteď. Tříseťáky nebyly vůbec jednoduché, ale zvládla jsem je.

V prvním kole jste dostala mladou krajanku Šmejkalovou, která hrává juniorské grandslamy. Absolvovala jste s ní třísetový zápas. Hrály jste spolu i debla. Jste kamarádky? Hrajete proti Češkám ráda?
Zápas to byl hodně specifický. Na turnaj jsme společně cestovaly a během něj bydlely na stejném pokoji, kde jsme měly dokonce manželskou postel (smích). Všechno se to sešlo. Byly jsme tam jediné dvě Češky, takže los vyšel opravdu krásně. Hraní proti kamarádkám ráda nemám, z losu jsem nadšená nebyla. Zápas byl jako na houpačce. V jednom setu to nepadalo mně, v dalším zase Amélii. Bylo to nahoru dolů. Naštěstí jsem se stihla zkoncentrovat a utkání vyhrála.

Ve druhém kole jste měla volný los. Maďarka Lukacsová vám do utkání nenastoupila. To se vám stalo mezi ženami poprvé, že?
Mezi ženami určitě. V juniorech asi jednou, nebo dvakrát. Nikdo mi ani nic neřekl. Já se šla rozehrát, navíc trochu dříve. Nečekala jsem to. Den předtím hrála úplně normálně. Stála v pohodě i u kurtu. Poté vyšla zafáčovaná a podepisovala papír. Měla jsem tak dohráno už v 9:40, ačkoliv jsem měla hrát až v 10 hodin. Byla jsem ráda, mohla jsem se vrátit na snídani (smích).

Ve čtvrtfinále jste hrála s Řekyní Lakiovou, což je mladá a docela nebezpečná hráčka. Vyhrála jste zase ve třech setech. Jak jste utkání viděla? Podle vývoje se zdálo dost těžké.
Bylo asi tím nejtěžším na turnaji, a to jak mentálně, tak i fyzicky. Byla jsem v něm nejvíce nervózní. První set mi vyšel dobře, to jsem hrála slušně. Další dva sety jsem nebyla úplně pečlivá, dělala jsem zbytečné chyby. Ve druhém setu mi to nevyšlo na pár výhodách. Třetí set byl vabank, padesát na padesát. Naštěstí se mi pár gemů vydařilo.

V čem byla někdejší devátá juniorka světa tak nebezpečná?
Bojovala o každý míč, nic nevypustila. Nevěděla jsem, co bude hrát. Dost měnila rytmus. Hrála jsem s ní poprvé a docela mě svou hrou překvapila. Nepřály nám ani podmínky, foukal silný vítr. Dělala jsem, co jsem mohla.

V semifinále jste proti Rusce Děmidovové odehrála jediný dvousetový zápas. Proměnila jste v něm pět ze šesti brejkbolů, což je velmi dobrá úspěšnost. Cítila jste v utkání převahu? A byl opravdu tím nejsnazším?
To je těžké říct. Soupeřce se podle mého zápas úplně nepovedl. Nedívala jsem se na statistiky, ale na počet nevynucených chyb určitě vyhrála, dělala jich dost. I tak to nebyl lehký zápas. Avšak poté, co jsem ji o den dříve viděla hrát, jsem přeci jen čekala o něco větší bitvu.

Ve finále jste hrála proti Turkyni Yorukové. V prvním setu jste dvakrát podávala na jeho zisk, ale nakonec ho ztratila skrze tiebreak. Poté jste už soupeřku porazila hladce 6:1 a 6:2, i když jste ve třetím setu musela otáčet skóre 0:2. Byla jste nervózní?
Byla jsem klidnější než v zápasech předtím. V tomto směru jsem překvapila i samu sebe. Asi jsem chtěla až tak moc vyhrát, že mě to dostalo do klidu. Pořád jsem věřila, že můžu zvítězit, což třeba v utkání s Lakiovou neplatilo. Tady jsem věděla, že mám na víc. V prvním setu jsem otočila z 1:4 na 5:4. Vedla jsem i 6:5, pak mě ale rozhodil vítr. Tiebreak mi nevyšel, ten nemá vůbec smysl řešit. Ztráta setu mi ale paradoxně zachránila zápas. Hrozně mě to nakoplo a já jí pak nechtěla pustit už ani gem. Zdravě jsem se naštvala a začala hrát lépe a na kratší výměny. První set byl náročný, hrály jsme ho hrozně dlouho. Poté už to bylo o dost lepší. Zkraje třetího setu jsem se asi musela ve dvou gemech do stavu 0:2 vystřílet, abych zase začala trefovat kurt.

Následně jste vyrazila na větší turnaj do Osijeku, kde vám los přisoudil první nasazenou Chorvatku Ružičovou. Měla na vaši porážku vliv i bolavá záda?
Myslím, že vliv neměla. Soupeřka v prvním setu v podstatě nezkazila balon. To jsem tam jen tak vlála a chodila ze strany na stranu. Co zahrála, to jí tam spadlo. Ve druhém setu už jsem ji trochu znervózněla. Vedla jsem na podání 4:3 a 40:15, ale pak jsem dala dvě dvojchyby. Za stavu 5:4 jsem rovněž nezvládla servis. Tam už mě to zlomilo a prohrála jsem 5:7. Určitě šlo ale o dobrou zkušenost.

Jaké další turnaje v nejbližší době plánujete?
S Dominikou Šalkovou teď ještě hrajeme v Osijeku debla. Pak se chystám konečně do Česka. Už v neděli bych měla hrát v Praze kvalifikaci šedesátky, takže to bude trochu hektické. Poté mám na programu týdny trénování.

Na žebříčku se posouváte postupně výše, aktuálně figurujete na 453. místě. Jde sezona podle plánu, nebo jste čekala ještě o trochu více?
Vzhledem k tomu, že jsem rok 2022 končila se zraněními a problémy fyzického rázu, jsem ráda, že se do toho zase dostávám. Potřebovala jsem k tomu patnáctky. Sice na nich body neskáčou tak rychle, ale zahrajete si na nich hodně zápasů. Hrála jsem čtyři turnaje a skoro ve všech jsem byla ve finále. Jsem ráda, že jsem se mohla rozehrát. Myslím, že jsme udělali s týmem dobře. Teď se chci připravit na léto a zahrát si na antuce i turnaje vyšší kategorie – pětadvacítky, čtyřicítky a šedesátky. Vracet se opět na patnáctky už nemám v plánu.

Říkala jste, že máte nové rakety. Došlo i na změnu značky?
To ne. Zůstala jsem u Wilsonu, ale zvýšila gramáž o 10 gramů na 300. Poslední tři roky jsem hrála s nižší gramáží. Za tu dobu jsem trochu vyrostla a zesílila. Na konci loňské sezony už jsem cítila, že se s lehčí raketou zbytečně rvu silou a že potřebuji trochu její pomoc. Abych se tolik nenadřela, raketu jsem změnila.

Cesta Julie Štruplové za titulem z Antalye

1. kolo: JULIE ŠTRUPLOVÁ – AMÉLIE ŠMEJKALOVÁ (1171.) 6:2, 3:6, 6:0
Osmifinále: JULIE ŠTRUPLOVÁ – Vanda Lukacsová (HUN, 876.) bez boje
Čtvrtfinále: JULIE ŠTRUPLOVÁ – Michaela Lakiová (GRE, 582.) 6:4, 3:6, 6:3
Semifinále: JULIE ŠTRUPLOVÁ – Diana Děmidovová (747.) 6:4, 6:3
Finále: JULIE ŠTRUPLOVÁ – Ilay Yoruková (TUR, 569.) 6:7(2), 6:1, 6:2