Ostra Group Open: Kolář postoupil do semifinále! Veselý na nasazenou šestku nevyzrál

- Redakce

Antukový challenger OSTRA GROUP Open 2023 by Moneta měl v pátek na programu čtvrtfinále dvouhry a semifinále čtyřhry. Dění na centrálním dvorci odstartoval Zdeněk Kolář, jenž přehrál ve třech setech Belgičana Onclina. Po dvou třísetových výhrách se tentokrát Jiří Veselý neprosadil. V další třísetové bitvě prohrál i kvůli problémům s tříslem s nasazenou šestkou Italem Bonadiem. O deblové finále marně bojovala domácí dvojice Jakub Menšík, Dalibor Svrčina.

Kolář si v Ostravě zahraje o finále
Prvním semifinalistou domácího podniku Ostra Group Open se stal v Ostravě Zdeněk Kolář (206.). Turnajový finalista z roku 2016 porazil zkraje pátečního programu na centrálním kurtu 6:2, 2:6 a 6:4 Gauthiera Onclina (214.) z Belgie, když v rozhodujícím setu otáčel nepříznivé skóre 1:3.

„Hrál jsem výborně, snažil jsem se být stále aktivní a soupeře tlačit. Věděl jsem, že nemůžu zvolňovat. Každé semifinále je pro mě nesmírně cenné a jsem o to radši, že to je právě v Ostravě. Fanoušci jsou tady vždycky super,“ uvedl Kolář.

Mezi čtyři nejlepší účastníky challengeru postoupil šestadvacetiletý Čech potřetí v sezoně. Jeho příští soupeř bude japonský náhradník Šintaro Močizuki, který porazil bosenského tenistu Damira Džumhura ve třech setech.

Veselý po dvou a půl hodinách v Ostravě dohrál
Páteční čtvrtfinále nevyšlo Jiřímu Veselému (496.), jenž nevyužil svého vedení nad šestým nasazeným Riccardem Bonadiem (180.) a na Ostra Group Open dohrál. Český tenista Italovi podlehl po takřka dvou a půl hodinách po setech 7:6(5), 3:6 a 4:6.

Veselý se do problémů dostal už v prvním setu, kdy v jedenáctém gemu přišel o podání a náhle čelil hrozbě ztráty úvodní sady. Ve dvanácté hře ale vyrovnal a pak zvládl tiebreak.

Od druhé sady však Veselý tahal za kratší konec a musel neustále dotahovat ztrátu podání. To se mu povedlo jen na začátku druhého setu, na brejky soupeře z šestého gemu a pak z první hry rozhodující sady však už odpověď nenašel. Navíc ho limitovaly obtíže s tříslem, které si nechal v polovině třetího setu ošetřovat.

„Na zápas jsem nebyl úplně ready, měl jsem toho plné brejle. Po pauze jsem odehrál tři tříseťáky během čtyř dnů. Tříslo, které jsem si lehce natáhl před turnajem, se dalo do kupy, ale v utkání se zase zhoršilo. Dnešní zápas nebyl špatný, dělal jsem, co šlo, ale chyběl mi úplně pohyb. Bylo to nad moje síly,“ hodnotil pro Tenisový svět Veselý, jenž se také podrobněji vyjádřil ke stavu svého třísla.

„Jsem hlavně rád, že jsem se nezranil ještě víc. Nemyslím si, že je to něco vážného. Je to únava spojená s lehkým natažením. Kdyby mi po takové pauze někdo řekl, že tady odehraju tři těžké zápasy a dojdu do čtvrtfinále, bral bych to všemi deseti. Teď se s týmem pobavíme o tom, co dál, abych byl na další turnaj připravený. Ještě uvidíme, jestli to bude příští týden Štvanice, nebo až Sparta o týden později,“ doplnil zkušený tenista.

Menšík se Svrčinou do finále deblu nepronikli
Čeští tenisté Jakub Menšík a Dalibor Svrčina podlehli na ostravském challengeru v semifinále čtyřhry favorizovaným Argentincům Guidu Andreozzimu a Guillermu Duranovi. S turnajovými dvojkami prohráli prvně jmenovaní za necelou hodinu 1:6 a 3:6.

Ostra Group Open by Moneta, Ostrava (muži, CZE, 73 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
ZDENĚK KOLÁŘ (206.) – Gauthier Onclin (BEL, 214.) 6:2, 2:6, 6:4
Šintaro Močizuki (JPN, 222.) – Damir Džumhur (BIH, 186.) 5:7, 6:2, 6:3
Frederico Ferreira Silva (POR, 223.) – Maté Valkusz (HUN, 297.) 6:7(4), 1:6
Riccardo Bonadio (ITA, 180.) – JIŘÍ VESELÝ (496.) 6:7(5), 6:3, 6:4

Semifinále čtyřhry
MENŠÍK, SVRČINA – Andreozzi, Duran (oba ARG) 1:6, 3:6
Galloway (USA), Reyes-Varela (MEX) – Blancaneaux (FRA), Peniston (GBR) 6:4, 6:1