Bojovnice Bartůňková! Postup vydřela po 3 hodinách a 34 minut

- Radek Štohl

Tak to byl pořádný maraton. Nikola Bartůňková (371.) však velkou bitvu ustála, díky čemuž na „pětadvacítce“ v italské Santa Margheritě di Pula postoupila do čtvrtfinále dvouhry. Sedmnáctiletá Češka ve čtvrtečním odpoledním osmifinále vyřadila domácí Lisu Pigatovou (493.) po sadách 7:6(5), 2:6, 7:6(5). Zápas trval 3 hodiny a 34 minut.

Talentovaná česká tenistka absolvuje teprve třetí letošní turnaj mezi dospělými. Na „čtyřicítce" ve Slovinsku zvládla jen kvalifikaci, následně vypadla v prvním kole dvouhry. Uplynulý týden hrála „pětadvacítku“ v Itálii, kde došla do osmifinále. V obou případech ztroskotala na favorizované soupeřce.

Na probíhajícím turnaji k ní byl los milosrdnější, v úterý na její raketě skončila domácí Alessandra Teodosescuová (-), kterou přehrála 6:4, 6:3. Dnes tak mohla bojovat o první čtvrtfinále dvouhry od loňského listopadu.

Hned od začátku duelu byl k vidění velký boj, Bartůňková se teprve dostávala do provozního tempa, prohrávala 0:3. Následně získala pět gemů v řadě, byla blízko zisku první sady. Znovu ale nezvládla tři hry za sebou, nakonec si vynutila tiebreak. Ve zkrácené hře vždy byla o krok napřed, nakonec ji získala na svoji stranu.

Druhé dějství někdejší osmé juniorce světa nevyšlo, doháněla manko 0:5. Nepopulárního kanára ještě odvrátila, neúspěšnou sadu už nikoliv. Rozhodovalo se tak ve třech setech.

Tenistky si dlouho strážily servisy, blíže k brejku měla Bartůňková, která ale své šance zahodila. Za stavu 5:5 naopak poprvé v sadě ztratila podání. Na následujícím returnu zářila, vynutila si druhý tiebreak v zápase. Rychle šla do vedení 3:0, následně prohrávala 3:4, o chvíli později 4:5. Poslední tři míčky zápasu ale ustála. 

Nikola Bartůňková se o své první semifinále od loňského května utká se Švýcarkou Nadine Kellerovou (454.).

ITF World Tennis Tour

Fortevillage ITF Trophy, Santa Margherita Di Pula (ženy, ITA, 25 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
Lisa Pigatová (ITA, 493.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (371.) 6:7(5), 6:2, 6:7(5)