Osudové prasátko a spousta chyb. Kvitová nezvládla vstup do turnaje v Madridu

- Marek Bartošík

Petra Kvitová (10.) se rozloučila s podnikem kategorie WTA 1000 v Madridu už po svém úvodním vystoupení. Trojnásobná turnajová šampionka podlehla ve druhém kole na španělské antuce Němce Jule Niemeierové (67.) po necelých dvou hodinách 6:7(9) a 1:6. Příliš chybující česká lvice tak nenavázala na nedávnou tisícovku v Miami, kde se radovala ze 30. trofeje své kariéry.

Vybrat klíčový míček zápasu mezi Petrou Kvitovou a Jule Niemeierovou je snadné. Třiadvacetiletá Němka trefila za stavu 9:9 v tiebreaku forhend, jenž se odrazil od pásky těsně za síť. Niemeierová si tím vypracovala celkově sedmý setbol, který vzápětí proměnila důrazným servisem na tělo Kvitové.

V titánském prvním setu, trvajícím neuvěřitelných 77 minut, udeřila jako první Kvitová, o brejk na 2:1 ale rychle přišla. Česká favoritka poté za stavu 4:5 vymazala dva setboly při svém podání, sama dějství za stavu 6:5 nedopodávala. V napínavém tiebreaku byla nakonec šťastnější Němka, která odvrátila dva setboly (z toho jeden na returnu).

Druhá sada už byla zcela v režii Niemeierové. Třiatřicetiletá Češka ještě za stavu 0:5 na returnu odvrátila kanára, následně ale počtvrté v setu přišla o podání. Nejistě hrající Kvitová pomohla Niemeierové k postupu spoustou nevynucených chyb včetně deseti dvojchyb, hned šest jich zahrála v krátkém druhém setu.

Kvitová ovládla tisícovku v Madridu hned třikrát (2011, 2015, 2018), stejný počet titulů z jednoho turnaje získala už jen v americkém New Havenu. Ve španělské metropoli ale končí podruhé v řadě po svém úvodním vystoupení (letos měla v první rundě volný los, loni nestačila na Švýcarku Jil Teichmannovou).

Mutua Madrid Open (ženy, ESP, 7 652 174 USD, antuka)
2. kolo dvouhry
Jule Niemeierová (GER, 67.) – PETRA KVITOVÁ (10.) 7:6(9), 6:1