Ostra Group Open: Veselý vyřadil nasazenou dvojku! Končí hvězdný Monfils

- Redakce

Pátým hracím dnem pokračoval v Ostravě tamní antukový challenger, na programu bylo osmifinále dvouhry a čtvrtfinále čtyřhry. V Komenského sadech se představil Jakub Menšík, který podlehl v tiebreaku rozhodujícího setu Šintarovi Močizukimu z Japonska. Do čtvrtfinále naopak postoupil Jiří Veselý, který uspěl proti nasazené dvojce Ivanovi Gachovovi. Mezi osm nejlepších tenistů turnaje nepostoupil bývalý šestý singlista světa Gaël Monfils. Ve čtyřhře už dohrál jak Roman Jebavý, tak domácí debl Zdeněk Kolář, Adam Pavlásek. Atraktivní české derby v závěru dne ovládlo duo Jakub Menšík, Dalibor Svrčina, které přehrálo debl Hynek Bartoň, Patrik Rikl.

Monfils dohrál už v osmifinále
Největší hvězda probíhajícího ostravského challengeru Gaël Monfils (322.) z turnaje vypadla. Někdejší šestý hráč žebříčku dvouhry ve čtvrtečním osmifinále prohrál s šestým nasazeným Damirem Džumhurem (186.) po setech 3:6, 4:6. Monfils rychle vedl 2:0, následně ale prohrál pět gemů v řadě, což rozhodlo o vítězi první sady. Dvojnásobný grandslamový semifinalista hned na začátku druhého dějství ztratil dlouhý gem při vlastním podání. Ke konci sady sice ještě srovnal na 4:4, brejk ale nepotvrdil. Tím jeho cesta v Ostravě skončila.

Veselý v Ostravě vyřadil nasazenou dvojku!
Jiří Veselý (496.) vyhrál po více než osmiměsíční pauze v Ostravě i svůj druhý zápas. Na centrálním kurtu otočil turnajový šampion z roku 2013 souboj se druhým nasazeným Ivanem Gachovem (167.). Ruského favorita porazil za 2 hodiny a 20 minut po setech 2:6, 6:3 a 6:4. O postup do semifinále si Veselý zahraje v Komenského sadech s turnajovou šestkou Italem Bonadiem.

Menšík si čtvrtfinále v Ostravě nezahraje
Jakub Menšík (341.) vstoupil do osmifinále ostravského challengeru fantasticky, když vyhrál hned sedm z osmi úvodních gemů. Duel s Šintarem Močizukim (222.) z Japonska se ale nakonec zvrtl ve dvouapůlhodinový maraton, v němž rozhodl o vítězi až závěrečný tiebreak třetího setu. V něm si bohužel vedl lépe Asiat, jenž nakonec sedmnáctiletého českého teenagera přehrál 1:6, 6:2 a 7:6(4). Menšíkovi nepomohlo k postupu ani dvanáct es.

„V koncovce bohužel rozhodlo pár mých chyb. Klidně to mohlo být úplně naopak," posteskl si talentovaný Čech, který v prvním kole na turnaji vyřadil nasazenou jedničku a loňského finalistu Ryana Penistona.

Jebavý překvapivě dohrál už ve čtvrtfinále
Roman Jebavý na challengeru v Ostravě skončil už ve čtvrtfinále čtyřhry. Zkušený český deblista a jeho parťák Philipp Oswald překvapivě nevyzráli na nenasazený pár Blancaneaux, Peniston po sadách dvakrát 4:6. Třetí nasazený debl sice dokázal reagovat na ztrátu podání ze začátku utkání, o servis ale přišel také na druhý pokus. Ve druhém setu rozhodl jediný brejk, favorizovaní tenisté si neudrželi podání v sedmém gemu.

Kolář s Pavláskem trápili nasazené jedničky
Zdeněk Kolář s Adamem Pavláskem do semifinále čtyřhry ostravského challengeru neprošli. Domácí dvojice ve čtvrtek padla s nejvýše nasazeným deblem Galloway, Reyes-Varela po sadách 6:4, 2:6, 6:10. Kolář s Pavláskem měli fantastický nástup, vedli 4:0. V první sadě jednou přišli o servis, o vítězství v tomto dějství se však připravit nenechali. Druhý set jim ale nevycházel podle představ, dokonce prohrávali 0:5, ve zbytku sady jen korigovali. Nástup do supertiebreaku nezachytili, vinou čehož nakonec skončili ve čtvrtfinále.

Menšík se Svrčinou ovládli české derby
Jakub Menšík s Daliborem Svrčinou postoupili do semifinále čtyřhry ostravského challengeru. Domácí dvojice v českém derby porazila debl Hynek Bartoň, Patrik Rikl po sadách 6:4, 6:3. Menšík se Svrčinou v první sadě stáhli ztrátu 1:3, druhá polovina setu patřila právě jim. Ve druhém dějství si vypracovali náskok 4:1, a ačkoliv přišli o výhodu brejku, tak také druhý set zamířil na jejich konto.

Ostra Group Open by Moneta, Ostrava (muži, CZE, 73 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (341.) – Šintaro Močizuki (JPN, 222.) 6:1, 2:6, 6:7(4)
Oleksij Krutych (UKR, 183.) – Frederico Ferreira Silva (POR, 223.) 1:6, 4:6
Máté Valkusz (HUN, 297.) – Geoffrey Blancaneaux (FRA, 174.) 6:3, 6:4
JIŘÍ VESELÝ (496.) – Ivan Gachov (167.) 2:6, 6:3, 6:4
Riccardo Bonadio (ITA, 180.) – Harold Mayot (FRA, 241.) 6:1, 7:6(3)
Gaël Monfils (FRA, 322.) – Damir Džumhur (BIH, 186.) 3:6, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Libietis (LAT), Reese (USA) – Andreozzi, Duran (oba ARG) 4:6, 4:6
Galloway (USA), Reyes-Varela (MEX) – KOLÁŘ, PAVLÁSEK 4:6, 6:2, 10:6
JEBAVÝ, Oswald (AUT) – Blancaneaux (FRA), Peniston (GBR) 4:6, 4:6
BARTOŇ, RIKL – MENŠÍK, SVRČINA 4:6, 3:6