Ostra Group Open: Menšík porazil turnajovou jedničku! Postupují i Kolář a Rikl

- Redakce

V pondělí odstartovala v Ostravě hlavní soutěž antukového challengeru. Zdeněk Kolář odvrátil dva setboly a přehrál Srba Miljana Zekiče ve dvou setech. Držitel divoké karty Jakub Menšík vyřadil britskou nasazenou jedničku a loňského finalistu Ryana Penistona! Naopak někdejší turnajový šampion Lukáš Rosol nestačil na druhého nasazeného Ivana Gachova ve třech setech. Patrik Rikl zvládl na Ostra Group Open by Moneta finále kvalifikace, když porazil ve dvou setech Němce Tima Stoddera.

Menšík v Ostravě vyřadil nasazenou jedničku
Jakub Menšík (341.) se na challengeru Ostra Group Open zhostil ve velkém stylu divoké karty. Sedmnáctiletý český mladík vyřídil v prvním kole nasazenou jedničku Brita Ryana Penistona (163.) po hodině a půl hry 6:2 a 6:3.

Menšík udeřil proti loňskému finalistovi turnaje poprvé na returnu ve čtvrtém gemu, a přestože o brejk hned přišel, dvěma dalšími úspěchy na returnu úvodní dějství uzavřel. Ve druhém gemu druhého setu získal český mladík brejk, který udržel i v mimořádně náročné páté hře, trvající přes 20 minut! Poté už si tenisté drželi své servisy až do konce.

„Zápas byl náročný. Začátek soupeř úplně nechytil, byl jsem na kurtu dominantnější. Vletěl jsem na něj a hned ho brejkl. Od stavu 0:3 ve druhém setu z něho byl úplně jiný hráč, já ale v důležitých momentech zachoval chladnou hlavu a pomohl si servisem,“ těšilo Menšíka.

Soupeřem českého reprezentanta v osmifinále bude buď argentinský kvalifikant Guido Andreozzi (301.), nebo japonský náhradník Šintaro Močizuki (222.).

Kolář začal v Ostravě vítězně
Zdeněk Kolář (206.) zahájil úspěšně své tažení na antukovém challengeru v Ostravě. Finalista turnaje z roku 2016 přehrál v prvním kole Srba Miljana Zekiče (257.) po necelých dvou hodinách 7:6(9) a 6:2.

Šestadvacetiletý Kolář v prvním setu nejprve dvakrát dohnal manko brejku, poté si v tiebreaku vypracoval vedení 6:3 a tím i tři setboly. Své šance ale nevyužil a brzy nato musel sám odvracet dva setboly za stavu 6:7 a 7:8. To se mu povedlo a vyrovnanou sadu nakonec získal.

Ve druhém dějství udeřil Kolář na returnu hned v prvním gemu a své vedení zvýšil ještě dalším brejkem v páté hře. Sám čelil už jen jedinému brejkbolu, který navíc dokázal odvrátit.

„Bylo to těžké utkání, soupeř předvedl dobrý výkon, obzvlášť na začátku. V úvodu jsem mu daroval zbytečně moc chyb, hrál jsem příliš agresivně. Potom jsem se vrátil ke své hře, která začala fungovat. Začal dělat více chyb a já byl lepší,“ pochvaloval si po konci utkání Kolář, jenž se utká v osmifinále s vítězem zápasu mezi Vítem Kopřivou (166.) a Francouzem Danem Addedem (252.).

Rikl se kvalifikoval bez ztráty setu
Patrik Rikl (774.) prošel na antukovém podniku v Ostravě kvalifikací. Čtyřiadvacetiletý Čech, jenž letos startuje teprve na druhém turnaji, z toho poprvé na challengeru, neztratil sadu ani s lehce favorizovaným Timem Stodderem (314.) z Německa. Nasazenou pětku porazil domácí držitel divoké karty za 62 minut 6:4 a 6:2. Rikl ztratil v utkání pouze jedinkrát servis a pomohl si k postupu jedenácti esy.

„Zápas jsem měl pod kontrolou. Držel jsem si podání, věděl jsem, co se bude v utkání dít. Soupeře znám, objíždíme stejné turnaje, a tak jsem ho viděl párkrát hrát. Věděl jsem, co od něj mohu čekat,“ nechal se slyšet Rikl.

Rosol nestačil na favorita
Lukáš Rosol (316.) nezaznamenal své premiérové letošní vítězství mimo nižší okruh ITF ani na challengeru v Ostravě. V Komenského sadech sice dostal druhého nasazeného Ivana Gachova (167.) z Ruska do třetího setu, po hodině a čtvrt dlouhé pauze zaviněné deštěm už ale uhrál s vítězem nedávného podniku v Gironě jen jeden gem. Turnajový vítěz z roku 2010 prohrál 4:6, 6:3 a 1:6, a musel tak skousnout už pátou porážku v řadě za sebou.

Ostra Group Open by Moneta, Ostrava (muži, CZE, 73 000 USD, antuka)
Finále kvalifikace
Billy Harris (GBR, 311.) – Alex Martí Pujolras (ESP, 388.) 0:6, 5:7
Gerald Melzer (AUT, 418.) – Chumojun Sultanov (UZB, 425.) 1:6, 2:6
Timo Stodder (GER, 314.) – PATRIK RIKL (774.) 4:6, 2:6
Guido Andreozzi (ARG, 301.) – Karl Friberg (SWE, 372.) 6:3, 6:3
Rudolf Molleker (GER, 307.) – Filip Peliwo (CAN, 367.) 6:2, 6:1
Henri Squire (GER, 317.) – Ilja Marčenko (UKR, 324.) 6:4, 6:2

1. kolo dvouhry
LUKÁŠ ROSOL (316.) – Ivan Gachov (167.) 4:6, 6:3, 1:6
Miljan Zekič (SRB, 257.) – ZDENĚK KOLÁŘ (206.) 6:7(9), 2:6
Ryan Peniston (GBR, 163.) – JAKUB MENŠÍK (341.) 2:6, 3:6